Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Süss pizzát grillen!

Süss pizzát grillen!

A pizza méltán vált a világ egyik legkedveltebb ételévé, hiszen egyszerűen elkészíthető és rendkívül változatos feltétekkel kombinálható, így mindenki találhat az ízlésének megfelelő változatot.

Az eredeti olasz pizza kemencében készül, de mint tudod a magyar ember kreativitása határtalan, így bátran nekifoghatsz egy kerti grillezés során is elkészíteni ezt a sokoldalúan ízesíthető finomságot.

Egy kis pizza történelem

A mára street food-á avanzsált étel nagyon komoly múltra és hagyományokra tekint vissza, hiszen a lapos kenyértípus jóformán az emberiséggel egyidős.

Ám az ismert paradicsomos pizza a 18., 19. században jelent meg Olaszországban. Ez az eledel a szegények étele volt, amelyet Nápoly utcáin árultak, és árulnak ma is. Az egykori pizzák laktatóak voltak, olcsók, könnyen elkészíthetőek és változatosak. A legegyszerűbbek tetején csak fokhagyma, szalonna és só volt, ezt különböző tejtermékeket esetleg caciocavallo sajttal (amely lótejből készült), vagy cecenielli-vel (szardella és egyéb apróhal) vagy bazsalikommal tették ízletesebbé. Ha mélyebben is elmélyülnél a pizzák világába, látogass el a gasztroword oldalára, ahol nemcsak számos érdekességet tudhatsz meg az olaszok nemzeti ételéről de eredeti recepteket is találsz.

 

Milyen grilltípusok alkalmasak a pizzasütésre?

-        kamadogrill – a legideálisabb választás

-        egyéb, fedővel rendelkező grillek

-        pizzaoven – kifejezetten pizza sütésére kifejlesztett elektromos kemence

 

A sütést megkönnyítő kiegészítők

-        pizzakő

-        pizzalapát

-        deflektor

 

Mire érdemes figyelned a sütés során?

Amennyiben profi módon pizzakövön szeretnél sütni nagyon fontos a magas hőfok elérése (300 – 400 fok), mert a végeredmény is annál jobb lesz: belül szaftos, kívül ropogós. Kamadóban akár 400 fok is elérhető így igazi kemence hatást produkál.

Amennyire csak lehet, csökkenteni kell a direkt hőátadást, ezért is szükséges mindig minden esetben pizzakőlap a pizza alá, de e mellett deflektor kőlap használata is ajánlott (amelyik grill fajta erre alkalmas, illetve ilyen kiegészítő opcióval rendelkezik). A cél a minél egyenletesebb, indirekt hőleadás. A pizzakő alá apró távtartókat érdemes helyezni - melyek akár összegyúrt pici alufólia galacsinok is lehetnek- ezzel is csökkentve a közvetlen hőátadást alulról, mely miatt gyorsan megéghet a pizza alja.

Tipp: Tapasztalatok alapján kb. 3 cm az ideális távolság a deflektor és a pizzakő között.

A pizzakövet a grillben kell felforrósítani, nem szabad kivenni és hagyni, hogy lehűljön, mert különben ráragad és megég majd a tészta. Az égési sérülések elkerülése érdekében érdemes beruházni egy pizzalapátra, majd azt belisztezve kényelmesen helyezheted a felforrósodott kőre az előkészített pizzát.

 

Legjobb pizza(tészta) receptek

Az interneten számtalan kifejezetten grillezésre kifejlesztett pizzatészta receptekkel találkozhatsz. De érdemes kipróbált receptekkel kezdeni, hogy biztos legyen a siker. Akár rácson, akár pizzakövön szeretnél sütni Fördős Zé receptjét már több grilles Facebook csoportban tesztelték, sikerrel.

Egy másik gusztusos receptet is ajánlunk a sóbors jóvoltából.

Tipp: Fontos megjegyezni, hogy grillezés során javasolt az apróbb, tenyérnyi pizzácskák készítése. Nemcsak azért, mert a grillek többsége kisebb, mint egy pizzasütő kemence de könyebb vele bánni, többféle feltét variációval elkészítheted, és nem mellesleg többnek is tűnik.

Tipp: Legyen mindig alaposan belisztezve az asztal! Ez biztosítja a tészta tapadásmentes mozgását. Miután megformáztad a pizzakorongokat, akkor se hagy soha pár percnél tovább az asztalon, mert odaragad és a lapátot nehezen vagy egyáltalán nem lehet alátolni, a tészta felgyűrődik, kiszakad. A megformázott korongot tehát azonnal pakold meg a szükséges feltétekkel és már is helyezd a szintén alaposan meglisztezett lapátra (a legjobb a kukorica vagy a búzadara erre a célra) és onnan a grillre! A grillben a lapátról egy ügyes rutin mozdulattal kell ráhelyezni a pizzát a pizzakőre. Előre tolod és egy hirtelen rántással visszhúzod a lapátot.

 

Mit ne csinálj?

-        Azoknál a grilleknél, ahol vizesedényt lehet használni (pl. töltény szmóker), mindenképp hagyd el mert a víz csökkenti a hőfokot és nehezen vagy egyáltalán nem fogod tudni elérni a pizzához szükséges minél magasabb hőfokot.

-        Ha pizzakövet használsz ne kézzel „dobd rá” a pizzát, mert valószínűleg kisebb méretű pizzák esetében sem úszod meg égési sérülések nélkül. Inkább használj lisztezett pizzalapátot!

-        Ne hagyd kihűlni a követ! Ha ugyanis kiveszed, és hagyod, hogy lehűljön, akkor ugyan rá lehet tenni a pizzát, azonban így a tészta menthetetlenül és ehetetlenül ráég, ráragad a kőre

-        Ne lisztezd be a követ, mert az is ráég.

-        Beolajozni sem érdemes a fenti ok miatt.

 

Reméljük, ha megfogadod fenti tanácsainkat minden vendéged repetát fog kérni és ezután gyakran fog szerepelni a pizza a kerti grillezések étlapján.

Források:

https://gasztrogarazs.blog.hu/2016/06/14/pizza_a_grillen_213

https://gasztroworld.org/2020/04/19/mindent-a-pizzarol-tortenete-elkeszitese-tipusai-es-a-legfinomabb-feltetek/

https://streetkitchen.hu/junk/a-tokeletes-grillezett-pizza/?fbclid=IwAR3kpDu72rpGVvxGiA4JCcpa16YHUL_3Yns5jeCzv2ZA5PRM4Dms0sIeRYY

Facebook csoportok tapasztalatai