A kolbásszal töltött karaj, mindenki számára ismerős lehet akár hétvégi vagy ünnepi fogásként. A tartja, a zsírszöveteknek köszönhetően nem szárad ki sütés közben. Ez az étel jellemzően nem bbq tartományban szokott készülni. De egészen új szintre emeli a lassú sütés ennek a fogásnak az értelmét.
Alapjában véve az előkészületek megegyeznek a hagyományossal. A tarját egy hegyes késsel felszúrjuk a közepén és belehelyezzük a kolbászt. A disznóvágási szezonban ezek a hozzávalók sok vidéki háztartásban megtalálhatóak. De hentesnél és boltban is könnyen beszerezhetőek. Tölteléknek, mindenképp sütnivaló kolbászt válasszunk. Ha szükségesnek látjuk, zsineg segítségével kötözzük meg a húst. Fokhagymakrémmel dörzsöljük be a felületet, majd alaposan szórjuk meg BBQ Rubbal. A 120 Celsius fokos kamadóban, Füstölő fa használata mellett kezdjük el sütni. A klasszikus fogás egy könnyen szeletelhető változat, azonban itt kicsit tovább kell sütni. 3 óra elteltével csomagoljuk be a húst hentespapírba, majd 92 Celsius fokos maghőmérsékletig süssük. Ezután pihentessük a húst és hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ezután tudjuk szépen szeletelni. Viszont megéri ennyit várni rá, mert hidegen is puha és omlós lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf