Kevés növény mondhatja el magáról, hogy bárhol megállja a helyét. A sütőtök viszont az egyik legváltozatosabban elkészíthető növényünk. Készülhet belőle leves, torta, főétel, köret, fagylalt, bébiétel, vagy akár innivaló is. Az év második felében könnyen beszerezhető és vitaminokban is gazdag.
Most egy sós főételt készítünk belőle, természetesen grillben.
Füstöléshez Hickory fát használunk.
De mi is az a Hickory? Bármennyire is hihetetlen de mindenki ismeri. Ugyanis az amerikai baseball ütők, ezekből a fákból készültek. Nagyon könnyű, ugyanakkor nagyon tömör és kemény. Egy 70 millió éves fajról beszélünk, amely Észak-Amerikában őshonos. Ásatások szerint régen Magyarországon is elterjedt volt. A legrégebbi leletet Texasban találták. Egy dióféle, amely sokáig lágyhéjú volt, csak a mókusok elterjedésével lett kemény héjú. Így próbálkozott a növény védekezni a rágcsálók ellen. BBQ-ban használva a füstje erősen zamatos, baconhoz hasonló ízt ad a megfüstölt alapanyagnak. Ráadásul Texasig sem kell mennünk érte, hiszen megtalálhatjuk a GrillDepot választékában. Szóval nem kérdés, hogy a sokoldalú sütőtökhöz egy ilyen sokoldalú fát használjunk.
Sütőtökből is számtalan áll rendelkezésünkre. Ezúttal a Hokkaido tököt fogjuk használni. Rendkívül édes íze van és nagyon vékony héja. Sokak szerint ez a legfinomabb fajta. Bármennyire is édes, remekül passzol a sós ízekhez. Idehaza is könnyen beszerezhető. Szinte minden szupermarket polcán ott van ősztől-tavaszig. A legfőbb előnye az üreges belső, amely miatt tökéletesen alkalmas tölteni.
Hozzávalók:
- Hokkaido tök
- Feta sajt
- Darált sertés hús (A töltelék darált sertés helyett, lehet csirkemáj, vagy darált marha is.)
- Paradicsom
- Fokhagyma
- Szerecsendió
- Gonzalo Sal Verde fűszersó
- Bazsalikom
- Petrezselyem
A hozzávalók mértéke a tök méretétől függ. A Feta sajt a tök súlyának tizede kell, hogy legyen. Tehát egy 1 kilós töknél, 10 dkg Feta sajtra van szükségünk.
Darált húsból pedig ennek a duplája fog kelleni. A fűszereket ízlés szerint adhatjuk hozzá. A fokhagymát bátran használjuk!
Elkészítés:
A tök felső harmadát vágjuk le és az alsó kétharmadból kaparjuk ki a magot. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Nemsokkal ezután tegyük hozzá a darált húst és a fűszersót, majd kevergessük fehéredésig. Amikor kifehéredett a hús, a Fetát keverjük hozzá és tegyük bele az őrölt szerecsendiót, az apróra vágott bazsalikomot és a petrezselymet is. Ezután bele tölthetjük a kikapart tökbe.
130 Celsiusos grillsütőbe tesszük és folyamatos füstölés mellett 40 percig sütjük. Mi Grilldepot® BBQ Rocket Töltényszmókert használtunk, de tökéletesen alkalmas a kamado és a pellet grill is.
Jó étvágyat hozzá!
Szilágyi Zoltán,
Grilldepo séf