Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tépett malacos szendvics

Tépett malacos szendvics

A Pulled Pork másnéven tépett malac, gyakorlatilag meghódította az országot az elmúlt években. Egyre több vendéglátó hely étlapján is szembe jön velünk.
Bár időigényes az elkészítése de semmiképp sem bonyolult. Pár alapvető szabályt kell követni, a többi a fantáziánkra van bízva.

Húsnak alapvetően a tarja célszerű. Megfelelően zsíros ezért a végeredmény is szaftos lesz. Bármelyik sütő típus jó az elkészítéséhez, de Kamado sütővel kifejezetten egyszerű az elkészítés.A szárazra törölgetett húst fűszerezés előtt érdemes egy vékony réteg páccal átmasszírozni. Ez a BBQ fűszer könnyebb tapasztása miatt szükséges. Ez a pác lehetőleg ne legyen olajos, mert a füst nem tudja kellően átjárni a húst. Javasolt mustár vagy BBQ szósz felhasználása, de almalevet is használhatunk.
Ezután jöhet a rubozás. A BBQ fűszert egyenletesen felvisszük a húsra. Itt is figyelni kell, hogy a hús megfelelően tudjon szellőzni sütés közben. Viszont keveset sem érdemes használni. Bármilyen RUB alkalmas pulled pork készítéshez. Lehet az egy, egyszerű só, bors, fokhagyma azaz SPG (salt, pepper, garlic) Rub, választhatunk fűszeresebbet vagy, akár pikánsabbat is.120 Celsiusra melegített sütőbe helyezzük a húst és forró füstön kezdjük el a készítését. Rengeteg füstölőfa közül válogathatunk, itt is a fantázánkra van bízva, hogy milyen ízű füst társuljon az általunk kiválasztott fűszerezés mellé. A javaslat az, hogy a füstölés a sütés első harmadában történjen.
A füstölést követően folytatódik a hús sütése. Ha a húst száraznak találnánk lehet spriccolni a felületét pl. almalével, de vékonyan át is kenhetjük BBQ szósszal. Ezután jöhet a csomagolás.
Vagy grill fóliába vagy hentespapírba csomagoljuk a húst. Főként azért, hogy ne veszítsen sok nedvességet a hús.
96 Celsius maghőmérsékletnél késznek tekinthető. Ekkor kicsit pihentetjük a tarját, majd pihentetés után kézzel, vagy külön erre a célra létrehozott medve karommal széttépjük. Ha még szaftosabb végeredményt szeretnénk BBQ szósszal keverjük össze! De kiváló lehet ha helyette amerikai mustárt használunk.
Ezután már csak a szendvicsbe kell tenni. Használhatunk hagymalekvárt, coleslaw salátát és folyékony cheddar sajtot is a szendvicshez.
Garantált sikere lesz!

Jó étvágyat hozzá!

Szilágyi Zoltán,

Grilldepot séf


 

Tartalomhoz tartozó címkék: BBQ sütés Receptek