Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pizza készítés Kamadoban

Pizza készítés Kamadoban

Sok gyerek és felnőtt kedvence a pizza. Van, aki a nápolyi jellegűre és van, aki a rómaira esküszik. A kemencében sült pizza egyedi ízjegyekkel rendelkezik. Ezért egy kamadóval, könnyedén elkészíthetjük mi is.

A pizza eredete az ókori Egyiptomig és Görögországig vezethető vissza, ahol lapos kenyerek különféle feltétekkel voltak népszerűek. Azonban a modern pizza elterjedése és népszerűsége Nápolyban, Olaszországban történt. A 18. század végén a Nápoly környéki pizzaiolók különféle feltétekkel kezdték megsütni a lapos tésztát, és a pizza így vált a város gasztronómiai jelképévé. A hírnévét Olaszországon kívül is terjesztette az olasz bevándorlás, így vált a 20. századra világszerte népszerű étellé.

A liszt kiválasztása az első lépés. Mivel ez az alapja a tésztának, fontos a legmegfelelőbbel dolgozni. Nemcsak a nyújtás lehet könnyebb egy jó lisztnek köszönhetően, de az állagot és textúrát is befolyásolni tudja. Szerencsére egyre több helyen kaphatunk pizza lisztet, azaz 00 típusút. 

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g instant élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Kb. 300 ml langyos víz

A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd tegyük hozzá az olívaolajat és majdnem az összes vizet. 
Ezután gyúrjuk össze alaposan a tésztát, ha szükséges, akkor még vizet tehetünk hozzá. Kezdetben nagyon tapadni fog a kezünkhöz a tészta. Addig kell gyúrni, ameddig össze nem áll egy nagy gombóccá. Akkor jó a tészta, ha szemre nedvesnek tűnik, de már nem tapad az ujjunkhoz.  

Ezután takarjuk le és hagyjuk állni 1 órán keresztül. 

Miután duplájára dagadt, formázzunk belőle apróbb gombócokat. 

Ezután 30 percig ismét pihentessük.

A Kamadót melegítsük fel 250 Celsius fokra. Nagyon fontos, hogy használjunk deflektor követ. De önmagában a deflektor mellett érdemes pizzakövet is használni.

Miután a pizza tészta megkelt. Nyújtsuk ki, majd kedvünk szerint ízesítsük. Ezt követően már süthetjük is. Vastagságtól függően 6-8 percig süssük.  

Az igazi faszenen sült pizzát egy teljesen új ízvilág jellemzi. Megadva a kemencében sütés élményét.

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek