Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért nélkülözhetetlen a maghőmérő?

Miért nélkülözhetetlen a maghőmérő?

Kerüld el a húsok túlsütését! A maghőmérő a legjobb módszer az étel belső hőmérsékletének meghatározására, ezáltal segítséget nyújt a biztonságos, ízletes, szaftos és puha húsok elkészítésében.

Sok esetben nem állíthatod biztosan csupán a külseje vagy az illata alapján, hogy a hús elkészült, hiszen nem látsz bele. Sajnos sokan hozzá szoktak a kiszáradt, túlsütött húsokhoz. Vagy épp az ellenkezője történik, amikor az élelmiszer nem éri el azt a minimális hőmérsékletet, ami elpusztítja a baktériumokat.

A maghőmérő egy fém tű, mely egy digitális vagy analóg hőmérőhöz csatlakozik. A tűt a hús közepébe szúrva ellenőrizheted annak maghőjét, majd a választott célhőmérsékletnek megfelelően biztosan időben fog elkészülni. A megfelelő sütési célhőmérséklet és jó időzítés szaftos és puha húst eredményez. Ennek az ideális állapotnak az elérésében segít neked a maghőmérő.

 

A maghőmérő előnyei

Elkerülheted a túlsütést és a hús kiszáradását

Segítségével magabiztosan süthetsz steak-et

Nem csak húsoknál, de sok egyéb étel esetében is fontos a pontos hőmérséklet elérése pl. karamell készítésnél minimum 200 fok szükséges

Bébiételek elkészítésénél is használhatod, általános hőmérőként használva

 

Főbb típusok

Két fő típusa létezik a hagyományos analóg, és a digitális változat. Az analóg olcsóbb, a digitális pedig számos praktikus előnnyel rendelkezik. A digitális maghőmérők nem csak gyorsan jelzik ki az értéket, de a legtöbb típusnál elmentheted a célhőmérsékletet, így a tűt a húsban tartva, a készülék jelez amint a beállított hőmérsékletet elérte.

 

1 szondás vagy több szondás maghőmérők

A digitális maghőmérőknél létezik bicska szerűen kinyitható egy tűs változat, mellyel pillanatnyi maghőt mérhetsz. A több szondás változattal pedig folyamatosan valós időben mérheted a hőmérsékletet. Utóbbi változat előnye, hogy nem csak maghőt, de a rács hőmérsékletét is mérheted, ami BBQ sütésnél elengedhetetlen! Az egyik szonda tűt a rácsra helyezed, a másikat - vagy 4, 6 szondás esetén a többit- a húsba, húsokba szúrod.

 

A maghőmérő használata

Használat előtt mindenképp olvasd el a gyártó utasításait, amiből megtudhatod, hogy mekkora távolságra kell behelyezni a hőmérőt az ételbe a pontos mérés érdekében.

A következő egyszerű lépések betartásával biztos lehetsz, hogy helyesen használod a hőmérőt.

1. lépés: Tesztelj! Fontos a hőmérő hitelesítése, hogy tudd biztosan pontosan mér. Használj jeges majd forrásban lévő vizet, aminek segítségével leellenőrizheted a maghőmérőd pontosságát. Fontos, hogy a víz ellepje a tűt. Ha pontatlanságot tapasztalsz, profi maghőmérő esetén az útmutatóban leírják a kalibrálás menetét. Egyszerűbb hőmérőknél használatkor beleszámíthatod a végeredménybe a mért eltérést.

2.  lépés: Megfelelően helyezd az ételbe! Szúrd a maghőmérőt a hús legvastagabb részének közepébe. Amennyiben nem megfelelő a hőmérséklet, az ismételt ellenőrzés során is próbáld ugyanoda helyezni a tűt, hogy releváns eredményt kapj.

3. lépés: Vigyázz rá! Minden használat után tisztítsd meg tiszta, szappanos vízzel. Ez megakadályozza a káros baktériumok terjedését és az ételmaradékok rászáradását.

 

A megfelelő hőmérséklet

Nézzük a különböző húsok megfelelő maghőmérsékleteit! 

A halak esetében 56 - 60 fok, vagy amíg a hús átlátszatlanná nem válik. A steakeknek 50 – 60 fok között, készültségtől függően, sülteknek és karajnak (legyen szó marháról, borjúhúsról, sertéshúsról vagy bárányról) el kell érnie legalább a 60 fokot, és pihentetni kell a tálalás előtt. A bárány és a sertéshús esetében 72-85 fok javasolt. Bármely darált marhahúst vagy sertéshúst tartalmazó keveréknek, például hamburgernek, legalább 70 foknak kell lennie, csakúgy, mint bármelyik tojásos ételnek. A baromfi húsokat, egészben vagy darálva, legalább 72 - 74 fok hőmérsékletre kell melegíteni. Győződj meg arról is, hogy a köretek és a rakott ételek is elérik a 73 fokot.

Természetesen a fent említett hőfokok csupán iránymutatók. Érdemes kísérletezni.

Összefoglalva: a maghőmérők valóban elengedhetetlenek az ideális szaftos, puha húsok elkészítéséhez, amely így megőrzi tápértékét, továbbá a baktériumok elpusztítása is biztosabban szabályozható. A maghőmérő tehát a legjobb módszer az étel belső hőmérsékletének meghatározására, és segítséget nyújt a biztonságos, ízletes és tápláló ételek elkészítésében.

+ TIPP STEAK RAJONGÓKNAK:

Források:

https://gasztrocoach.hu/2018/01/27/maghomero/

https://www.mashed.com/261099/the-reason-you-should-be-using-a-meat-thermometer/

https://buythermopro.com/knowledge/6-reasons-usda-recommend-using-food-thermometer/

http://www.salterhousewares.co.uk/blog/kitchen-articles/5-benefits-of-using-a-cooking-thermometer

https://www.eatright.org/homefoodsafety/four-steps/cook/a-short-guide-to-food-thermometers

https://www.origo.hu/tafelspicc/20130307-a-maghomero-hasznalata.html

https://buythermopro.com/news/meat-cooking-temperatures-beef-temperature/ 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok