Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Márton napi libamell, kamadóban

Márton napi libamell, kamadóban

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ezzel a mondással valószínűleg mindenki találkozott már. Hogy elkerüljük az éhezést, hoztunk egy ízletes libamell felhasználásával, kamadoban készült ételt.

Márton nap, a nagyböjt előtti utolsó vallási ünnepnap. Mivel novemberben már le lehetett vágni a tömött ludat, sok asztalra került fel a libasült. Szokás volt a hátsó részét a papnak elküldeni, innen ered a püspökfalat kifejezés.

A liba nagyon hálás alapanyag. Nemcsak a konyhában, hanem a grillben is tökéletesen használható. Ezúttal libamellet készítünk kamadóban. A libamellet egy éjszakára áztassuk colába. Lehet elsőre furcsán hangozhat sokak számára, de a colában található savak, kiválló húspuhító tulajdonsággal rendelkeznek. Nemcsak libánál alkalmazhatjuk ezt, más húsokkal is lehet kísérletezni. 

Sütés előtt töröljük szárazra a húst, majd irdaljuk be a bőrös részt. Ízesítésre elegendő a só-bors páros. Ezután tegyük a 120 celsiusra előmelegített kamadóba és cseresznye füstön süssük 1 órán át. 

Ezután csomagoljuk be és további 1 órán keresztül süssük tovább. Ilyenkor érdemes hozzá egy kis vajat csomagolni a még szaftosabb végeredmény érdekében, ha pedig libazsírunk is van otthon azzal még jobb végeredményt érhetünk el. Köretnek fóliában csomagolt burgonyát készíthetünk. 

Miután eltelt az 1 óra sütés csomagolva, kivehetjük a libát és friss rozmaringgal ízesíthetjük. 

Remekül illik hozzá a lilahagyma lekvár. A lilahagymát felszeleteljük, besózzuk és egy kicsi vörösborral feltesszük főni. Mikor a felére összeesett a hagyma, bőségesen megcukrozzuk és sűrűre főzzük. 

Nem csak Márton napon javasolt ezt a receptet kipróbálni. Az év minden szakában egy nagyon ízletes fogás. 

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek