Az ünnepi asztalon a tojás és a torma mellett, a sonka a leggyakrabban felszolgált étel. A húsvéti sonka elkészítésének nagy hagyománya van, jellemzően a téli disznóvágáskor kezdik el készíteni a száraz változatát. Alapanyaga a sertéscomb. Mi magunk elkészíthetjük az ünnepi bbq változatát. A fűszerezéshez a legmegfelelőbb, a GrillDepot saját márkás fűszere, melynek édeskés íze, tökéletesen harmonizál az ünnepi füstös ízekkel.
A sonkához egy darab kb. 1-2 kg-os sertés combra lesz szükségünk. Irdaljuk be 2-3 mm mélyen a húst, kereszt mintában. Szórjuk be a húst a GrillDepot fűszerével és a 100 Celsius fokra előmelegített Kamado sütőben füstöljük legalább 2 órán keresztül. Ezután szükségünk lesz egy öntöttvas edényre, melybe vajat, mézet és almalevet teszünk.
Ezt követően helyezzük bele a sertéscombot majd fedjük le és tegyük vissza a grillbe. Az edényben lassan el kezd párolódni a hús, így a füst és az édes ízek teljesen átjárják nem csak a hús kérgét, de a közepét is. Így nem intenzív, hanem végig egyenletes, kellemes füstös ízvilágot kapunk. 3 óra elteltével, vagy 90 Celsius fokos maghőmérsékletnél a sütés végéhez érünk. az edény aljában maradt szafttal kenjük be az egész hús felületét a csillogás érdekében.
Akár hidegen, akár melegen is fogyaszthatjuk. Igazán egyedi íze tökéletes lesz az ünnepi asztalra.
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf