Az elkészítés nagyon egyszerű. Bárki megpróbálkozhat vele, egészen biztos sikerrel fog járni.
Szükségünk lesz friss, bőrös, csontos hátsó csülökre és sóra. Mi a Gonzalo fűszercsalád Parrilla fűszersóját használtuk és ajánljuk hozzá mindenkinek. Rendkívül fontos a só minősége és mennyisége, mert akár a végeredmény túl sós is lehet vagy éppen sótlan. 950 ml vízhez 50 gramm sót keverünk, tehát az egy liter víznek az 5%-a só. Annyi sóoldatos vizet készítünk, amely ellepi egy edényben a csülköt.
Ezután 36 órát hagyjuk hűtőben, hogy a pác teljesen át tudja járni a húst.
A hagyományos elkészítésénél, az előre megfüstölt csülköt szokás megfőzni. Ezzel szemben a mi elkészítési módunk előnye, hogy egyszerre történik ez a folyamat, hiszen a bbq meleg füstje fogja utánozhatatlanná tenni.
Ha már húsvét, tegyük stílusosan egy tojás grillbe, azaz Kamadó sütőbe, de bármilyen bbq sütő alkalmas a feladatra.120 Celsius fokra melegítsük elő sütőnket és helyezzük a lecsöpögtetett csülköt a rácsra! Helyezzünk füstölőfát a parázsra és körülbelül 6 órán keresztül süssük a húst! 95 celsius maghőmérsékletnél vegyük le a rácsról a húst majd hagyjuk pihenni.
Mindenkinek javasoljuk elkészíteni egyszerűsége és ízletessége miatt.
Jó étvágyat hozzá!
Szilágyi Zoltán
Grilldepot séf