Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bevezetés a churrascoba

Bevezetés a churrascoba
Mit takar a churrasco, azaz a brazil BBQ? Mi ennek a különleges fűszerezésnek az alapja, ami által igazán autentikus ételeket készíthetsz? 

Brazíliában közel 400 éves múltja van a faszenen grillezésnek. Az akkori őslakosok leginkább marha tenyésztéssel foglalkoztak, a kontinensen az elsők között. 


A Brazil BBQ, másnéven churrasco.
 

A lakosok saját kardjukra húzták a marhahúst és sóval ízesítve sütötték ezeket meg. A churrasco ízesítése közepesen fűszeres és jellemzően a latin-amerikai ízjegyek társulnak hozzá, szemben az USA BBQ fűszerezésével. 
Akik a sütésnek ezt a vállfaját preferálják azoknak van egy jó hírünk. Magyarországon is elérhetővé vált egy széles választékú fűszercsalád, egyenesen a churrasco őshazájából, Brazíliából.

A Gonzalo nevű fűszerpaletta, egy családi gyökerekre épülő manufaktúra.

A Fűszerek kiváló minőségű tengeri sóra építkeznek. Ezzel nem elnyomjuk a marhahús ízét sokkal inkább előhozzuk azt. Ezért is fontos milyen sót használunk. A legmegfelelőbb a közepes intenzitású só használata. A nyárson sütött marhahús sokszor fekete babbal, chimichurrival, guacamoléval kerül egy tányérra. Fontos kiemelni, hogy ezek a fűszerkeverékek nem alkalmasak az amerikai típusú BBQ felhasználásra és ez fordítva is igaz, hogy a RUB-ok sem alkalmasak churrascohoz. (További részetek a Gonzalo fűszerekről: ITT.)


Nézzük, mi is az a churrasco és hogyan készül. 

A húsokat közvetlenül sütés előtt nedves páccal ízesítjük. Olívaolaj és friss citromlé keverékébe feloldjuk a fűszereket. Ebben megmártjuk a húst, lecsöpögtetjük és nyársra húzzuk. A sütéshez bármilyen faszenes vagy gázos grill alkalmas. Direkt zónában kell sütni és a lehető legnagyobb távolságot kell tartani a nyárs és a parázs között. Gyakori forgatást igényel, mivel nem a kéreg a cél, hanem az egyenletes sütés. Miután egyenletesen megsült a hús, nyárssal együtt szolgáljuk fel. Ha mindent jól csináltunk egy igazán omlós és szaftos grill étel készül. Hamarosan egy receptet is hozunk, hogy színesíthessük a grill rajongók tudását.

 

Szilágyi Zoltán,

Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Grillfűszerek_ rubok_ szószok