Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BBQ oldalas recept

BBQ oldalas recept

Nincs olyan háztartás, ahol ne lenne népszerű a sertésoldalas. Nemcsak az otthoni konyhának, de a BBQ sütéseknek is kedvelt alapanyaga.

A BBQ oldalas készítése Amerikából származik, de széles körben elterjedt az egész világon. Az elkészítése, az előkészületekkel kezdődik. Fontos a jó minőségű alapanyag. Az egész tábla oldalas középső része, az úgynevezett St.Louis-style cut a legmegfelelőbb erre a célra. Ez egyenletes vastagsága miatt kedvelt alapanyag. Egyenlő oldalú, szögletes formára vágott oldalas szokott általában a rácsra kerülni. Ha nem szeretnénk a csontokat elvágni,  a hentesek vásárlásnál elvégzik ezt a munkát. Nekünk már csak a csinosítás marad. 

Az oldalas csontos részéről először is el kell távolítani a hártyát. Ezt egy papírtörlő segítségével könnyedén elvégezhetjük. Valamelyik saroknál csípjük meg a hártyát a papírtörlővel és lassan húzzuk le a húsról, általában ez egyben egész könnyen levehető. A hús másik oldalát egy éles kés segítségével, vágjuk egyenlő vastagságúra. Ezáltal a sütés is egyenletesen zajlik majd.

Miután a trimmelés részével megvagyunk, jöhet a fűszerezés. Fűszerezés előtt egy vízbázisú szósszal alaposan dörzsöljük be az oldalast, hogy a fűszer könnyen megtapadhasson a felületén.

Kilónként 80-100 gramm fűszerrel érdemes számolni. Vastagon és egyenletesen szórjuk be a hús felületét. Ne tapasszunk rá plusz fűszert. Pontosan annyi kell, ami magától megtapad az oldalason.

Ha szeretnénk az ízekkel kísérletezni, a Grilldepot RUB-ja kifejezetten jó választás lehet az oldalashoz.

Az alábbi grillek kiválóan alkalmasak a bbq oldalas elkészítésére:

A megfelelő sütőt melegítsük fel 120 celsiusra és helyezzük a rácsra a húst, csontos oldalával lefele. Ezt követően helyezzünk füstölő fát a parázsra. Oldalasnál könnyű dolgunk van, mert szinte minden füstölő fa jól áll neki.

Körülbelül 2 órán keresztül süssük a húst. Ez változhat a hús méretétől, minőségétől, illetve a sütő típusától. Amikor a fűszerkéreg megszilárdult a felületén akkor csomagolhatjuk fóliába. Ilyenkor érdemes, barnacukorral, vagy mézzel, illetve teavajjal, bbq szósszal együtt csomagolni. Ettől lesz igazán szaftos, ragacsos a végeredmény. Fóliába csomagolva ismét 2 órán keresztül süssük tovább a húst.

Miután eltelt a 2 óra, csomagoljuk ki és egy órára helyezzük vissza a sütőbe az oldalast. Sokan kihagyják a csomagolás fázisát. Sertés oldalasnál nem kötelező.

Miután szép mahagóni színű húst kaptunk és a csontvégek is kilátszanak a húst késznek nyilváníthatjuk. Ilyenkor 86 Celsius fok körüli maghőmérsékletet mérhetünk.

Már csak a pihentetés maradt, amit ismét becsomagolva vagy thermodobozba helyezve végezhetünk. Ilyenkor legalább egy óra pihentetés szükséges.

Ezután már fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek