Az amerikaiak előszeretettel fogyasztanak csirke húst. Éves szinten egy átlagos lakos, 50 kg-ot fogyaszt el, ezzel szemben ez nálunk csak 30 kg. Különösen kedvelt a csirkeszárny rántott vagy sült verziója. Szinte az egész világon ismert a Buffalo csirkeszárny, melyet lehetetlen szépen enni, de amikor fogyasztjuk nem foglalkozunk ezzel.
Rengeteg jó recept megtalálható az interneten, de mi megmutatjuk az eredetit, melynek a szósz a leginkább fontos hozzávalója. Vitathatatlan, hogy a tengerentúlon erős a szószfelhozatal és komoly hagyományokkal is bír. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek az amerikai kontinensen arra, hogy olyan receptekkel dolgozzanak ahol a szósz dominál.
Az alaposan megtisztított szárnyakról először eltávolítjuk a szárnyvéget. Erre nincs szükségünk, esetleg később leveshez felhasználhatjuk. Ezt követően a szárnyakat két részre vágjuk az ízületeknél. Ha szükséges akkor perzseljük le a bőrről a nem odavaló dolgokat.
Ha szaftosabb végeredményt szeretnénk, 24 órára sóoldatos vízbe tehetjük. De ez nem feltétlenül szükséges. Elegendő minimális grill fűszerrel megszórni sütés előtt.
1 órán keresztül 160 Celsius fokon süssük a grillben. Mivel kevés hús található a szárnyon, nem kell ennél tovább sütni. Ne ijedjünk meg, ha a hús szélei kezdenek keményedni, kell a roppanósság. A szósz vissza fogja valamennyire puhítani.
A mártást magunk is elkészíthetjük, de ha eredeti ízeket szeretnénk, használjuk a Frank's RedHot Buffalo Wings szószt. Ez a szósz eredeti amerikai recept alapján készült és a cég fő profilja a Buffalo csirkeszárny. 1964 óta készítik változatlan recept alapján Amerikában. Közkedvelt mártogatósnak számít a helyiek körében lassan 60 éve.
A megsült szárnyakat helyezzük egy edénybe, locsoljuk meg Frank's RedHot Buffalo Wings szósszal és forgassuk össze alaposan. Ezután mehet vissza a grillre 20 percig magasabb hőfokon. Amikor zselés állagú lesz a mártás a szárnyakon, akkor tekinthetjük késznek. Kellemesen savas és csípős végeredményt kapunk.
Fontos, hogy ez nem bbq csirkeszárny! A roppanóssága különbözteti meg a Buffalo szárnyakat a bbq szárnyaktól.
Az Egyesült Államokban leginkább gázgrillen készül. Így tudják a legkevésbé füstösen készíteni és minden főszerep a szósznak marad. Természetesen faszenes és pellet grilleken is elkészíthetjük. Pellet grillek esetén naturálisabb tüzelőanyagot használjunk!
Mindenképp érdemes kipróbálni ezt a receptet, mert olyan élményt nyújt amit idehaza csak kevés helyen tapasztalhatunk meg.
Jó étvágyat hozzá!
Szilágyi Zoltán
Grilldepot séf