Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vadhúsok a grillen

Vadhúsok a grillen

Ha vadhúsokról beszélünk, a pörkölt jut mindenki eszébe. Sokan tévesen drága alapanyagként gondolnak rá, pedig sokszor olcsóbb, mint akár a marhahús.

Kevésbé elterjedt alapanyag idehaza grillezésnél és BBQ-zásnál. Pedig a hazai vadállomány egyre jelentősebb.
Fontos! Csak bevizsgált húst használjunk! A vaddisznó állománynál gyakran megesnek egészségügyi kockázatok.
Szerencsére, már hipermarketek polcain is gyakran találkozhatunk vadhússal.
A vadon élő állatok húsa izmosabb és kötöttebb. Ezért sokan jogosan félnek a használatától. Vannak azonban kifejezetten BBQ-ra alkalmas hozzávalók.

A szarvas vagy vaddisznó oldalas egyaránt hálás alapanyag tud lenni. Bár a kevesebb fedőzsír miatt teljesen más végeredményt kapunk a megszokottnál, de meglepően omlós állagú hús készül bbq tartományban.

A szarvas comb kitűnő grill alapanyag. Egészen puha steak tud készülni belőle pillanatok alatt. Mivel kizárólag növényeket fogyasztó fajról van szó, ezért nem kell a szalmonella megbetegedéstől tartani. Éppen ezért süthetjük szaftosabb vagy véresebb állagúra. A szarvas egyedi íze nem igényel, egyéb más karakteres fűszert elegendő a só és bors használata.

A vaddisznó lapocka és tarja igazán jó tépett hús alapanyag. A klasszikus bbq fogásban megállja a helyét. Sütéskor ugyan azok vonatkoznak rá, mint a házi sertésre. Fontos azonban megjegyezni, hogy az izmosabb felépítés miatt más állagra kell számítanunk. Szelet hús sütésre is alkalmas.

A vadhúsokhoz remekül illenek a fanyar és édes ízek. Ezért az áfonya, csipkebogyó kifejezetten vadhús barát alapanyagok. Azt is fontos megjegyezni,  hogy nem minden vadhús része alkalmas a bbq-záshoz. Viszont érdemes kísérletezni és új ötleteket kipróbálni. A sütés közbeni csomagolás szinte elengedhetetlen a vadak tekintetében.

Mivel kevés fedőzsírral rendelkeznek, könnyedén kiszáradhatnak.

Mi a helyzet Magyarországon kívüli élő vadakkal?

A gasztronómiában egyre inkább megjelennek különleges hús alapanyagok. A legtöbb esetben steak formájában. Ilyen lehet a krokodil, kenguru, emu vagy akár a medve hús is. Néhány helyen idehaza is be lehet szerezni ezeket a húsokat. Igaz, némelyiknek rendkívül borsos az ára. Aki jártas a BBQ világában az tudja, hogy egy Ausztrál marha sem olcsó alapanyag ezért a külföldi vadhúsok sem azok. De ha különlegesebb ízekre is nyitottak vagyunk, érdemes kipróbálni azokat.

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok