Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A grill helyes begyújtása - Faszenes grill gyors begyújtása

A grill helyes begyújtása - Faszenes grill gyors begyújtása

A grill helyes begyújtása kiemelten fontos. Olvasd el cikkünket hogyan tudod a grillt begyújtani és innentől kezdve gyerekjáték lesz!

 

A tűz begyújtása nem mindig zökkenőmentes. Segítünk néhány ötlettel, hogy ez a folyamat is gördülékenyebb lehessen.

A grillezés nemcsak egy ételkészítési módszer, hanem egy életmód is, amely összeköti a családokat és barátokat a szabadtéri élvezetekkel. A grill begyújtása azonban gyakran kihívást jelenthet, különösen, ha nincs megfelelő tapasztalatunk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a grill begyújtás folyamatát lépésről lépésre, hogy sikeresen elindíthassuk a grillezést.

Lehetőleg kerüljük a kemikáliák használatát! A begyújtó folyadék vagy a benzines begyújtó kocka használata gyors és biztos eredményt ígér. Ezzel szemben a faszén porózus szerkezete átveszi ezeket a vegyi anyagokat, így a rajta készült ételek kellemetlen ízűek lesznek.

1. lépés: megfelelő tüzelőanyag kiválasztása

A grill begyújtásának első lépése a megfelelő tüzelőanyag kiválasztása. Leggyakrabban használt tüzelőanyagok a grill szén, faszén brikett, vagy gáz. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, így fontos eldönteni, hogy melyik illik leginkább a tervezett grillezéshez. A prémium tüzelőanyagokról korábban ITT írtunk.

2. lépés: előkészítés

Az előkészítés kulcsfontosságú a sikeres grill begyújtás érdekében. Távolítsunk el minden hamut a grillből és minden előző sütésből visszamaradt faszén darabot! Ha ezzel megvagyunk kezdhetjük is a begyújtást!

3. lépés: begyújtás

Az egyik legelterjedtebb módszer a begyújtó kémények használata.
Ez az eszköz a légáramlást használja ki kialakításának köszönhetően. Így, akár a magunk javára is fordíthatjuk, ha szelesebb az idő. A kémény elvnek köszönhetően gyorsabban felparázslik a benne lévő szén vagy brikett. Egy hőterelő lemez és egy fogantyú gondoskodik arról, hogy balesetmentesen mozgathassuk.
Használata egyszerű, a kéményt megtöltjük szénnel majd ezt egy frissen meggyújtott begyújtókockára helyezzük. Begy újtó kocka helyett használhatunk tojás tartó dobozt, kartonpapírt, vagy az előző sütéskéből kimaradt, zsíros hentespapírt is.

Akár a begyújtó kéményekhez, akár hagyományos begyújtáshoz, a begyújtó kocka nagy segítség lehet. 100% természetes alapanyagokból készült, ezért nem kell félni a vegyszerek okozta kellemetlenségektől. Hosszú ideig képes lángolni. Biztosra vehetjük, hogy rövid idő alatt sikereket érhetünk el használatával. Ezek általában préselt farostból készülnek, melynek köszönhetően ez elegendő az indítótűz megteremtéséhez.

Ha hosszú távon tervezünk és valóban gyors megoldást szeretnénk, akkor az elektromos grillgyújtó lehet a legjobb választás.
 
Csatlakoztassuk az elektromos hálózathoz és tartsuk a faszén vagy brikett felé. 1 percen belül már grillezhetünk is. Kemencék vagy akár kályhák begyújtására is ajánlott. Rozsdamentes acélból készült az időtállóság érdekében. Ha sűrűbben grillezünk az átlagosnál, egész biztosan hamar megtérül az ára. Kamadó mellé kötelező kiegészítő. Hosszú kialakításának köszönhetően, a nehezen megközelíthető helyekhez is hozzáférünk.

 

Ha ezeknek a tanácsoknak bármelyikét betartjuk, legközelebb könnyebben, gond nélkül kezdhetünk hozzá kedvenc, szabadtéri elfoglaltságunkhoz.

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok