Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mitől igazán prémium a faszén?

Mitől igazán prémium a faszén?

Elsőre egyszerű lehet a faszén kiválasztása grillezéshez vagy bbq-záshoz. Mint mindennek, ennek is lehetnek buktatói. Általában a benzinkúton vagy bevásárló központban szerzik be a vásárlók a Prémium feliratú tüzelőanyagot. Vajon, valóban prémium minőségűek ezek a termékek? Az alábbi cikkben kielemezzük, hogy mi is az igazán jó faszén ismérve.

Ahhoz, hogy a legjobb minőségű ételt eltudjuk készíteni, nemcsak az alapanyagnak, de a tüzelőanyagnak is tökéletesnek kell lennie.

Attól lesznek ezek a termékek prémiumak, hogy tiszta keményfából készülnek. De ez önmagában nem elegendő. A méret sem szabad, hogy túlságosan apró legyen, mert attól felgyorsul az égés. Ezen felül nagyon fontos a tárolás típusa. Ha párás közegben tároljuk, a porózus szerkezete átveheti a környezet kellemetlen akár mérgező anyagait. És az étel íze is kellemetlenné válik. Ezért is kerülendő a benzinkúton való faszén vásárlás, hiszen egész nap füstölgő autók és benzingőz közzé van kirakva a prémiumnak hitt termék. Az áruházakban, sokszor ömlesztve találkozhatunk vele, ami sajnos a méret rovására megy. Így bármennyire is vonzó az alacsony ár, mégsem olyan jó befektetés.

Léteznek viszont valóban prémium faszenek. Akár nagy kiszerelésben is, melyek hosszú ideig kitartanak otthonunkban.

Az egyik ilyen, a Grilldepot KS1 boksa faszén. Nemcsak a nagy mérete teszi prémiummá, hanem a magas kalória tartalma is, mely a hosszabb ideig való égést segíti leginkább elő és a magasabb hőmérsékletet is. A Boksa név, az előállítás módjára utal. Ez egy faszénkészítő kúp alakú rakás. Kemikáliáktól mentesen, hagyományos módon készülnek a boksa faszenek.

Szintén a prémium tüzelőanyagok közzé tartozik a Josper által előállított faszenek választéka. Rendkívül tisztán ég, nincs kellemetlen füst és kevés hamu marad utána. Ezen felül a cég odafigyel a környezet tudatosságra is.

A Josper CE Marabú faszén.

A Marabú fák rendkívül elszaporodtak a trópusokon. Tökéletesen alkalmasak prémium tüzelőanyag előállításához, ezért a ritkításnál kitermelt 8-10 méteres fák egy része, faszén előállítás céljára kerülnek felhasználásra.

A Josper QBE faszén, a quebracho fáról kapta a nevét.

Ez is egy invazív faj,  melynek ellenőrzött kitermelése után kezdik szenesíteni. Rendkívül tömör és kemény törzse van, ennek köszönhetően nagyon előnyös a grillezés szempontjából. Neve spanyol fordításban annyit jelent, hogy "baltatörő". Ezenfelül kellemes illatú füstje pedig remekül passzol grill ételekhez.

Josper CAE faszén.

A Magyaltölgyből készült faszén, a bükkfafélék családjából származik.

Mediterrán éghajlaton fordul elő. Leginkább a bbq az elsődleges felhasználási területe. Nagy darabok találhatóak a csomagolásban, tiszta füstje nem befolyásolja a vele készült ételek ízét. Sűrűsége és nagy mérete miatt, rendkívül hosszan tartó égési idő jellemző rá.

Érdemes ezek tudatában kiválasztani a faszenet, következő vásárlásunk alkalmával, ha valóban jó minőséget szeretnénk. Bármennyire is kézenfekvő sok áruházi alapanyag, vegyük figyelembe, hogy ezek sokszor különböző fajtájú fák keverékéből állnak és a termék is másodosztályú lehet.

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok