Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Válj churrasco mesterré!

Válj churrasco mesterré!
Ezzel a kezdőknek is bátran javasolt recepttel egy kis figyelemmel belőled is hamar a brazil Churrasco mesere válhat. 

Ebben a receptben a Gonzalo - Chimichurri fűszert próbáljuk ki, természetesen marhahússal. A recept csak néhány lépésből áll, mégis igazán különleges fogás kerülhet az asztalunkra.

Mi is az a chimicurri?

Egy Dél - Amerikából származó friss, fűszeres, enyhén csípős zöld színű szósz, amit az argentínok "pestojának" is szokás hívni. 
Maga a szósz sokféle módon készülhet, azonban az alapja minden esetben a fokhagyma, petrezselyem, olaj és citrom vagy ecet, ami egy kicsit savassá, frissé teszi. Ezek mellett gyakori ízesítője még az oregánó, a koriander, a csili és a hagyma is. Eredetileg mozsárban törik össze a chimichurri összetevőit, de a Gonzalo fűszerkeverékkel megspórolhatod ezt a műveletet.

TIPP: A szószhoz kevert friss petrezselyemmel még zamatosabb ízvilágot érhetsz el. 

Milyen húsokhoz, köretekhez ajánljuk?

Ezt a legendás, mókás elnevezésű mártást, a chimichurrit (csimicsurri) elsősorban marhasteakek kísérőjeként kezdték el használni, hiszen az argentin konyha elsősorban a kiváló minőségű marhahúsról ismert. De mára bebizonyosodott, hogy szinte mindenféle húsok pácolására (csirke, sertés, marha, bárány, nyúl) alkalmas, sőt még vadhús marinádnak is kiváló. Használhatjuk még raguk, pörköltek ízesítésére, illetve sült zöldségek, sajtok fűszerezésére is.

Lássuk a receptet!

Első lépésben egy fél lime levét, összekevertem 5 cl olívaolajjal és egy teáskanál Chimichurri fűszerrel. Az így kapott nedves pácban megforgattam a nagyobbra vágott marhahúst. Én marha fartőt használtam, de más részt is kipróbálhatsz.



Ameddig a hús a pácban volt, addig begyújtottam a Weber Go Anywhere grillsütőjét. Kompakt mérete és sokoldalúsága teszi vonzóvá ezt a sütőt. Akár mindennapos használatra is alkalmas. 
Miután egyenletes parázs képződött a bepácolt húsokat nyársra húztam és a grillre helyeztem. A sütés során egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel a hús. Folyamatosan forgatni kell az egyenletes sülés és kéreg érdekében. A viszonylag magas hő miatt, 8-10 perc alatt készre sült. A marha kívül, fűszeres illetve roppanós lett, belül viszont szaftos omlós.



Kezdőknek is bátran javasolt a kipróbálása, kis figyelemmel bárkiből hamar a Churrasco mestere lehet. 

Kérlek, ha kipróbálod, oszd meg velünk a tapasztalataidat és az elkészült fogásodról készült fotóidat a Grilldepot Facebook oldalán, messengeren vagy akár emailben (info@grilldepot.hu). Köszönjük!
 

Szilágyi Zoltán,

Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Grillfűszerek_ rubok_ szószok Receptek