Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lazac sütési tippek

Lazac sütési tippek

A lazac grillezése nem mindig jár sikerrel. Néhány trükk azonban segíthet tökéletes végeredményt elérni. 

A halak grillezése kifejezetten megosztó lehet sokak számára. Gyakori probléma, hogy leragad a hús a rácsra, vagy szétesik a hal. Ebben nem feltétlenül mi vagyunk a hibásak. Tudnunk kell ugyanis, hogy teljesen más a tenyésztett és a halászott hal húsa. A vadon élő lazacok izmosabbak, ezáltal jobban alkalmasak grillezésre. Akkor se essünk pánikba, ha tenyésztett lazac kerül kezünk ügyébe. Első lépésben egy csipesz segítségével távolítsuk el a szálkákat határozott mozdulattal a filéből. Ujjunkkal masszírozva könnyen megtalálhatjuk az összes szálkát. Miután ezzel végeztünk, a bőrös részét is alaposan tisztítsuk meg. Hideg vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.

Ezután keverjünk össze fele-fele arányban barnacukrot és sót. Majd a lazac mindkét oldalon vastagon dörzsöljük be. Ezt követően egy éjszakára helyezzük hűtőbe. Másnap öblítsük le a halat és töröljük szárazra. Ezután tegyük hűtőbe. A só nagyon sok nedvességet vesz el a lazactól. Megtisztítva, megindult a száradás a hűtőben. Így sokkal merevebb végeredményt kapunk. Ezután mehet a rácsra és akár bbq tartományban is süthetjük. Ha izmosabb lazac kerül a kezünk ügyébe, különböző praktikákat alkalmazhatunk. Készíthetünk egy céklás, cukros, fokhagymás páclevet. Amely egy óra után nagyon szép színt kölcsönöz a halnak.

Ezen kívül süthetjük sótéglán, vagy füstölő deszkán is a halat.Ha erre a deszkára helyezzük a halat, kellemesen füstös végeredményt kaphatunk. A lazac és a bbq technika nagyon jól passzolnak egymáshoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 100 Celsius, 2-3 óra elegendő az elkészítéséhez. Természetesen ez függ a hal minőségétől és méretétől.

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek