Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan használd a zománcozott öntöttvas edényeket?

Hogyan használd a zománcozott öntöttvas edényeket?

Így használd okosan a zománcozott és öntött vas edényeket. Ismerd meg tippeinket, hogy sokáig ép maradjon edényed!

 

A kerti sütögetések alkalmával, sokszor találkozhatunk olyan helyzettel amikor szeretnénk a zsiradékot vagy a nedvességet megtartani. Ilyenkor szükségünk van egy edényre. A hatalmas hőterhelés miatt nem elegendő egy hétköznapi edény. Erre a problémára megoldás az öntöttvas edény, másnéven Dutch Oven.

Az egyik legnépszerűbb egytálétel a Boeuf Bourguignon, azaz a Burgundi marha. A nevét a két legfontosabb hozzávalóról kapta. A Burgundi borról és a marhahúsról. Elkészítése leginkább kemencében történik. Az öntöttvas edények, kialakításuknak és tulajdonságaiknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy ilyen fogás gond nélkül elkészíthető legyen.

Első használat

Mivel ezek az edények öntöttvasból készültek, használatuk és tisztításuk gondos odafigyelést igényel. Ha vízzel érintkezik, a korrodálás elkerülhetetlen. Első használat előtt, mégis javasolt elmosni vegyszermentes vízzel,  hogy az esetlegesen benne lévő apró fémforgácsokat eltávolítsuk. Ezután töröljük szárazra, de ez még nem elegendő. Mindenképp forrósítsuk fel a tűzhelyen, hogy minden nedvesség elpárologjon.

FONTOS! Használat során ezek az edények rendkívül átforrósodnak, így soha ne érjünk hozzájuk szabad kézzel.

Ha ezekkel megvagyunk, készen is állunk az első használatra.

Öntöttvas edények típusai

A rendkívül magas hőtartás miatt számos hasznos eszköz elérhető.

Az öntöttvas rostlapok előnye, hogy a rajta készült ételek állandó hőmérsékleten tudnak készülni. Ezáltal egyenletes minőséget kapunk és tüzelőanyag szempontjából is gazdaságos megoldás. A lecsöppenő zsiradék pedig nem kerül a tűztérbe, emiatt a kellemetlen ízek is elkerülhetőek. A felcsapó lángoktól sem kell tartanunk, hogy megégetik az ételt. Ráadásul Kamado sütőkben is használhatjuk.

Ha pizzát szeretnénk készíteni, használhatunk kerámia pizzakövet, amely rendkívül jól képes tárolni a hőmérsékletet. Hátránya, hogy rendkívül törékeny, illetve a hirtelen hőtágulás is okozhat hajszál repedéseket.

Az öntöttvas pizza serpenyőben nem fordulhat elő ez a probléma.

A hőtartás itt is tökéletes. Ráadásul a hőingadozásra is nagyon jól reagál, így biztosra vehetjük, hogy sokáig ki fog szolgálni bennünket. Természetesen nem csak pizza készítésre használhatjuk, hanem készíthetünk rajta egy könnyed reggelit egy kis bacon és tojás társaságában. A többi öntöttvas termékhez hasonlóan ennek is rendkívül kedvező az árfekvése.

A sokoldalú Dutch Oven

A Dutch Oven felhasználása számtalan lehetőséget rejt magában.

Ezekben az edényekben készülhet leves, egytálétel, pörkölt. A benne készülő fogások tökéletesen magukban tartják a nedvességet, így puha omlós végeredményt kapunk. Kevesebb faszénnel tudunk dolgozni. A fedő nemcsak a kiszáradást akadályozza meg, hanem egy mini kemencét csinál edényünkből. Sütőben és grillen is használhatjuk, ezen felül szabad tűzön is akár bográcsként.

A magyar konyha számos olyan recepttel rendelkezik, amely kiválóan elkészíthető Dutch Ovenben is. Kamadók mellé elengedhetetlen kiegészítő.

Karbantartás.

Ahhoz, hogy hosszú ideig használni tudjuk eszközeinket, fontos néhány alapvető szabályt betartani. Ha nem napi használatban vannak, akkor a korrodáció lehet a legfőbb problémánk. Nem elegendő az, hogy szárazon eltesszük, mivel egy kevés pára is képes beindítani a rozsdásodást. Kevés zsiradékkal dörzsöljük be és úgy tároljuk. Kapható továbbá öntöttvas ápoló is, amely szintén tökéletes védelmet nyújt.

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok