Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hidegfüstölés Kamadóban

Hidegfüstölés Kamadóban

Az idő már alkalmas hidegfüstölésre. Magunk is kipróbálhatjuk Kamadó sütőnkben az egyszerű alapanyagokat.

A hidegfüstölés nagyon veszélyes eljárás. Mindenki körültekintően fogjon bele. Azok, akik mégis szeretnének belevágni, azoknak szeretnénk pár egyszerűbb és biztonságosabb tanácsot adni.

Főleg vidéken, mindenki ismerőse között van olyan személy, aki a téli időszakban szokott füstöléssel foglalkozni. Jó hír, hogy a kamado tulajdonosok is megtehetik ezt otthoni körülmények között. 

A füstöléshez szükségünk lesz egy füstgenerátorra.  Ezt a faszén helyére kell helyeznünk és pellet vagy forgács segítségével tudjuk használni.

A füstölés nemcsak ízesítés gyanánt használatos, hanem tartósítás szempontjából is régóta bevált szokás. Amennyiben nem csinálunk valamit jól, a baktériumok elszaporodhatnak, ami jelentős egészségügyi kockázattal jár.

Ettől függetlenül bátran kísérletezhetünk sajtok füstölésével. A sajtoknak érdemes 30 dkg körülieknek lennie. Itt egyszerű dolgunk van. A füstgenerátort meggyújtjuk majd, a grillre helyezzük a sajtokat. Ezután megfüstöljük és azonnal fogyaszthatjuk.

A húsoknál a kacsamell az, ami nagyon ízletes végeredménnyel jár és kevesebb is a kockázat vele. 

Első lépésben a sózás következik. Egy tasakban 24 órán keresztül vastagon sózzuk be a kacsa melleket. A só már ennyi idő alatt is kellő nedvességet szív ki a húsból. Több ideig azért nem javasolt sóban hagyni, mert nagyon kiszárad.

Következő lépésben mossuk meg alaposan a húst, majd töröljük szárazra. 

Ezt követően jön a szikkasztás, ami szintén 24 órát vesz igénybe. Ezt érdemes levegőn végezni, +5 és -5 Celsius között. 

Ezután kezdődhet a hidegfüstölés.

A kacsa melleket 10 órán keresztül füstöljük, majd 20 órán keresztül pihentetjük. Ezt összesen 3-szor kell megismételnünk. 

Az utolsó lépés az érlelés. Ennek a legmegfelelőbb hely a kamra. Csomagoljuk tiszta textilpelenkába és 2 hétig hagyjuk érlelődni. 

A végeredmény nagyon jó, színben és állagban is. Garantált kedvenc lesz.

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek Tesztek_ tippek_ tanácsok