Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasa szalonna - Olcsón, finomat a grillen

Hasa szalonna - Olcsón, finomat a grillen

Sokan drága műfajként azonosítják a bbq-zást. Pedig sokszor a legolcsóbb fogások a legfinomabbak. A göngyölt hasa szalonna, pont egy ilyen fogás.

Hasa szalonnából a magyar konyha általában tepertőt készít. Tény, hogy olcsó ára, magas zsírtartalma, és bőre miatt, kivállóan alkalmas erre a célra. Ettől függetlenül bátran lehet vele kísérletezni, mert a grillen is remek fogások készíthetőek belőle. Ha van rajta egy kicsi húsos rész akkor garantált lesz a siker.

Az alaposan megtisztított szalonnát, bőrös részével lefelé kiterítjük. Ezután fokhagymakrém és pesto keverékével alaposan bedörzsöljük a szalonna részt. A hártyásabb részeket érdemes eltávolítani.  Miután ezzel megvagyunk pici sót szórunk rá és csiga formában feltekerjük. Zsinór vagy hús tű segítségével rögzítjük.

Faszenes vagy pellet grilleken javasolt az elkészítése.  Helyezzük a szalonnát a rácsra, és 140 Celsius fokon kezdjük el a sütését, indirekt tartományban.  Nagyjából 2 óra elteltével biztosítsuk, hogy magasabb hő érje, lehetőleg direkt tartományban. Ehhez távolítsuk el a deflektort vagy a vizes edényt a grillből. 

A közvetlen hő miatt, hamarosan elkezd hólyagosodni a bőr része. Gyakorlatilag tepertő kezd képződni. Folyamatos forgatás mellett minden oldalát süssük ropogósra.

Ezután már szeletelhetjük is egy éles vagy recés kés segítségével. Akár szendvicsben, akár körettel tökéletes ebéd vagy vacsora lehet a kívül ropogós, belül szaftos szalonna. 

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek