Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ha kell egy grill...

Ha kell egy grill...
Hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbb grillt? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt? Blogcikkünkből kiderül. 

A grill vásárlás elsőre könnyűnek hangzik, de a számunkra megfelelő eszköz kiválasztása már körülményesebb. Választhatunk, hogy esztétikus vagy praktikus legyen, esetleg mindkettő egyszerre. Most vegyük végig, hogy számunkra a használat szempontjából melyik a legmegfelelőbb!


Az első szempont a használat típusa.
Lehet, alkalmi, hobbi, vagy akár professzionális célra választani. Mindhárom esetben egy tartósabb darabot érdemes választani, hiszen senki nem szeretne évente eszközt cserélni. Ezért kerüljük a vékony, olcsó hipermarketekben vásárolható grilleket!


A második szempont a grill típusa.
Lehet faszenes/fatüzelésű grill vagy akár smoker, lehet továbbá elektromos/pellet grill és lehet gázos sütő is. Ezek kiválasztása sokban gg a környezeti tényezőktől, mivel sokan nem szeretnék a tiszta terszukat hamuval beszennyezni ezért nekik inkább ajánlott a gázos vagy pellet grill. Aki viszont épp egy férfi kuckóban gondolkodik, oda kell a fa és a faszén.

A harmadik szempont a felhasználás jellege.
Aki csak grillezni szeretne teljesen mást választ, mint aki BBQ sütésekkel is foglalkozna. De azoknak is van megoldás akik mindkét felhasználásra nyitottak.Kamado grill
 

Aki egy életre szeretne grillt vásárolni, az valószínűleg egy Kamado-t, másnéven kerámia grillt választ.
Ez az ázsiai típusú eszköz talán a legsokoldalúbb. Leginkább csak előnye van.
Kerámia falának köszönhetően kevés tüzelőanyag mellett, hosszan tartó stabil hőleadásra képes, akár a téli hidegekben is. Hasonló egy megbízható cserépkályhához. Egyaránt alkalmas grillezésre és BBQ-zásra. Ezen felül akár az extrém magas hő sem okoz neki problémát ha Pizzát szeretnénk vele sütni. Sokak számára kedvelt eszköz, amely egy impozáns látványt is nyújt. A súlya sem elhanyagolható.


 

Gömbgrill
 

A nyári grillezés szerelmeseinek, nagyon sok lehetőség adott.
A kisebb és egyszerűbb összejövetelekre akár egy gömbgrill is elegendő. Direkt módon, viszonylag gyorsan készülhetnek faszenen ételek. Aki pedig kitartóbb és lelkesebb az BBQ-ra is tudja használni. Könnyen mozgatható és szép látvány.
 

Töltényszmóker
 

Ha maradunk a faszenes felhasználásnál, a töltény smoker egy fontos része a BBQ világának. Ezek a faszenes füstölők már egy profinak is ideális választás lehet. Egyik előnyük, hogy 2, vagy több szinten helyezkednek el a rácsok ezért kapacitásban is többet tudnak egy gömbgrillnél. A másik igazán fontos előnyük a benne található vizestál. A hő elpárologtatja a forrásban lévő vizet, ennek köszönhetően könnyebben tartható benne a BBQ tartomány, hiszen a víz 100 Celsiuson forr.


 

Gázgrill


A gázgrill azok számára lehet ideális, akik gyorsabban szeretnék a fogásokat elkészíteni.
Mint minden gázüzemű sütő, ez is könnyedén kezelhető. A gázrózsák erősségének beállításával tudjuk elérni a kívánt hőt. Nincs felesleges hamu vagy korom utána. Nincs füst, leszámítva a lecsöpögő zsíradékot. Hosszú élettartamú és praktikus eszköz. 

Pellet grill


Az igazi BBQ kedvelőinek, a tölténysmoker mellett a pellet grillek is szóba jöhetnek. Egyszerűen kezelhető, elektromos, automatikus sütők. Ha esetlegesen más elfoglaltsága van az embernek a hosszadalmas BBQ sütés mellett, akkor ez ideális választás, mert a végeredmény ugyan olyan tökéletes lesz, mint a faszenes társaikban. Ráadásul a kinézetük is magával ragadó.

 


 

Offset szmóker


Azoknak akik szeretik a tüzet őrizni, esetleg igazi pitmasterek, vagy csak a sercegő fa mellett szeretnek hosszasan elidőzni, azoknak az offset smokerek az ideálisak.
Rengeteg befektetett energiát igényel, cserébe ínycsiklandó fogások kerülhetnek az asztalra. Profik előnyben!

Leginkább ezek a főbb ismérvek a grill kiválasztásánál. Érdemes figyelembe venni, hogy mire lesz szükségünk és mi az amire kellő gondossággal tudunk odafigyelni, természetesen emelett az otthonunk dísze is lehet.

 

Szilágyi Zoltán,

Grilldepot séf


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok