Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Grillezett zöldségek, egyszerűen

Varga Balázs
Grillezett zöldségek, egyszerűen

Egy jól elkészített grillhús megérdemli a minőségi köretet, nem beszélve a vega vagy vegán vendégekről esetleg. Azonban néhány trükköt elsajátítva ezek a zöldségek önálló fogásként is meg tudják állni a helyüket.

Nyár derekán járunk és egymást érik a szabadtéri grillpartik. Ha pedig grillezés, akkor legelső dolgunk megrohanni a hentes pultokat és kolbászokkal, rostélyosokkal és egyéb finomságokkal megpakolva indulni is haza. Persze az elmaradhatatlan faszén és hideg sörök kíséretében…
De mégis mi lesz a köret? Ilyenkor jön az, hogy bedobunk még a kosárba pár kígyó uborkát, paradicsomot, paprikát meg egy jégsalátát, locsolunk rá egy kis dresszinget és meg is van oldva a köret kérdése.
Mutatok pár olyan zöldséget, amiknek nem csak jól áll a grillen való sütés, de nagyon dögösen mutatnak egy szelet szaftos hús mellett is akár. 

 

Bébi répa
Legjobb megoldás, ha nem akarunk a hámozással bíbelődni, csak egyszerűen mossuk meg őket és mehetnek is a grillre. Az egyik kedvenc elkészítési módom mikor olívaolajat, sót, durva borsot, lime levét és héját, össze vágott koriandert keverek össze és ebben forgatom meg a zöldségeket. Legjobb ilyen esetben, ha egy grill tálcán sütjük a répákat. Ilyenkor elkerülhető az a bosszúság amikor a rácsok közül próbáljuk ki operálni, ami beesett, illetve folyamatosan tudjuk forgatni őket ebben a pácban. Nagyon jól mennek hozzájuk a joghurt alapú öntetek, amiket kedvünk szerint ízesíthetünk mentával vagy más zöld fűszerrel, fokhagymával ízlés szerint.


 

Kukorica
Szintén hatalmas kedvenc. De nagyon fontos, hogy főzzük elő! Szélesebb szeletekre vágva durva borssal és sóval meghintve mehetnek is sülni. Önmagában is nagyon guszta tud lenni miután a grill megkapta őket, ne adj Isten, ha vesszük a fáradságot egy káposztasaláta elkészítéséhez. A gyerekek mást biztos nem is fognak kérni!


 

Grillezett gomba
Szintén meglehetősen gyakori vendég a grill partikon, de általában fantáziátlanul egymagukban ücsörögnek a rácson. Ha bele akarunk tenni valami kis változatosságot, szúrjuk őket nyársra pár szelet cukkini, padlizsán, paprika társaságában. Amennyiben akad, némi friss rozmaring bátran vessük be és ízesítsük vele a nyársakat és természetesen locsoljuk meg őket olajjal.


 

Spárga
Egy szelet vörös hús mellett elterülő zöld spárgák… akár egy festménybe is bele illenének. Ha meg adjuk nekik azt kevés gondoskodást, amit igényelnek, a köretek királya lehet. Mindenképp vágjuk le a fás végüket és blansírozzuk grillezés előtt. Aki fokozni akarja az élményt össze foghat egy pár szálat és feltekerheti egy szelet prosciuttoba, vagy a tökéletességre vágyók megpróbálkozhatnak egy hollandi mártással. 


 

Rozmaringos burgonya
Vágjuk a burgonyát kisebb darabokra, arra ügyelve, hogy nagyjából egyenlő méretűek legyenek. Tegyük őket egy alufóliába és szórjuk meg őket durvára vágott rozmaringgal valamint tegyünk rájuk pár kocka jó minőségű vajat. A fóliát lezárva kb. 15 percig süssük a grillen, de egy fogpiszkáló segítségével is könnyen tudjuk ellenőrizni. Fantasztikus illata lesz a krumplinak, ahogy a rozmaringos vajban megsül. Vigyázat, amikor bontjuk ki a fólia batyut, forró lesz!


 
Koktél paradicsom
Talán a legegyszerűbb és egyben a leggyorsabban elkészülő köret az előbb felsoroltak közül. Én a paradicsomokat szeretem a szárukon hagyni az esztétikusabb tálalás végett, valamint bőven mehet neki jó fajta olíva olaj és friss bazsalikom.

 

 

 

 

 

Szerző: Varga Balázs, chef

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek