Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Füstölt sajt házilag

Füstölt sajt házilag

A töltényszmókerek sokoldalúságát mutatja, hogy hidegen is füstölhetünk benne. Percek alatt hozzájuthatunk akár egy füstölt sajthoz is a bolti ár töredékéért. Ráadásul egészen biztosan aroma nélkül kapjuk meg a végeredményt. Mutatjuk hogyan!

A GrillDepot töltényszmókere ár-érték arányban verhetetlen, ráadásul nemcsak szmókerként látja el tökéletesen a feladatát, hanem használhatjuk grillezésre és füstölésre is.
Különböző módszerekkel lehet végezni a füstölést. Vannak a füst generátoros megoldások fűrészporral, de ebben a leírásban füstölő csonkot fogunk használni. A választás, az Organic Smoke Cseresznye füstölő csonkra esett.A füstölést érdemes fagyasztott sajttal elvégezni.
Így a minimális hő hatására sem olvad meg, illetve a füstölés hatására lesz szobahőmérsékletű. A töltényszmóker vizes edényébe hideg vizet kell tennünk. Így lesz kontrollálva az alatta izzó faszén hője.
Sajtok közül rengeteg lehetőség van. Füstölhetünk trappista sajtot, mozzarellát, edamit és még számtalan típust. Miután bekerült a vizesedénybe a hideg víz és felkerült a fagyasztott sajt a rácsra, egy kevés faszenet gyújtsunk be. 2-3 darab elegendő. Majd helyezzük a füstölő fa csonkot a parázsra. Érdemes kísérletezni különböző fa típusokkal, így mindenki megtalálhatja, a számára megfelelőt. A szellőző nyílásokat csak minimálisan nyissuk meg, hogy a füst bent keringjen.Nagyjából 15-20 perc elegendő
, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A brie sajtoknak nem áll jól a markáns füst, így azoknak nem ajánlott a 15 perc füstölés. Trappista esetében, a sajt jellegéből adódóan bármilyen füstölésre alkalmas fát felhasználhatunk. De az intenzív ízek miatt a bükk, cseresznye, dió füstje teszi igazán finommá a sajtot. Azonnal fogyaszthatjuk és nagy kedvence lesz mindenkinek.

Jó étvágyat hozzá!

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek