Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Felkészülés a grillek téliesítésére

Felkészülés a grillek téliesítésére

A grillszezon sokak számára véget ér az ősz beköszöntével. Ilyenkor nemcsak érdemes, de az eszköz időtállósága érdekében fontos is megfelelően felkészíteni a grilleket felkészíteni a télre.

Néhány fontos lépésben bemutatjuk, hogy mire kell odafigyelni téliesítésnél.

  • Faszenes grillek esetén a hamut és faszenet távolítsuk el az eszközből. Tiszta vízzel mossuk át és várjuk meg amíg teljesen kiszárad. Semmiképp ne dörzsöljük durva vagy érdes eszközzel, mert sérülést okozhatunk az anyagban!
  • Ha lehetőségünk van rá, tároljuk garázsban, vagy fedett zárt helyen a grillt. Amennyiben a szabadban marad, használjunk takaró ponyvát! Figyeljünk arra, hogy minimális szellőzés legyen a ponyva alatt ezért ne használjunk nylon vagy szemeteszsákot ugyanis, ha nem megfelelő a szellőzés, a penész gyorsan elszaporodhat.

  • A rácsokat akár faszenes, akár gázgrilleknél alaposan tisztítsuk meg. Ennek legegyszerűbb formája, ha felmelegítjük a grillt és leégetjük a szennyeződéseket. Ezután alaposan tisztítsuk meg grillkefe segítségével. Ha nem szeretjük a grillkefe használatát, kiváló megoldás lehet a grill tisztító kő is. Nagyon hatékonyan el lehet távolítani vele a szennyeződéseket és nem karcolja a felületet.

Rozsdamentes acél rács esetén más feladatunk nincs is.

  • Öntöttvas rácsok esetében, a rozsda és korrózió megelőzése érdekében kenjük át az egész felületet vékony rétegben valamilyen étkezésre alkalmas olajjal vagy zsiradékkal. Ezt a réteget érdemes első használat előtt leégetni róla.
  • Gázgrillek esetében a fúvókák megtisztítása ajánlott a lecsöpögött zsiradéktól. Ellenőrizzük azt is, hogy a fúvókák megfelelően működnek.
  • Ha szükséges cseréljük ki a fedél tömítéseket is amennyiben rendelkezik az eszköz ilyennel.
  • A gázpalackot távolítsuk el és helyezzük zárt helyre.
  • A grillek tisztításánál kerüljük a zsíroldó használatát. Nemcsak a grillnek árthatunk a maró anyaggal, de később kellemetlen ízeket is ad a rajta készített ételeknek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok