Klasszikus értelemben, az amerikai barbecue terjedt el leginkább. Már az őslakos indiánok is használták a barbacoa szót. A barbacoa, a nyers faágakból készült rácsot jelentette, amelyen lassú tűzön készült az étel.
Ez volt igazából a barbecue elődje.
Mivel egész Amerikában hatalmas térhódítása lett a low and slow sütéseknek, tájegységenként különböző műfajok alakultak ki.
Néhány ismertebb BBQ stílus:
- Észak-Karolina BBQ
- Dél-Karolina BBQ
- Texas Style BBQ
- Tennessee BBQ
- Memphis style BBQ
- Missouri BBQ
- Kansas City Style BBQ
- Alabama BBQ
- Louisiana style BBQ
- Kentucky style BBQ
Ez a lista csak egy része a változatoknak. De jól látható már ebből is, hogy mennyire szerteágazó műfajról is van szó. Ezért, ha valaki kóstolt korábban egy Kansas BBQ fogást és nem ízlett neki, az nem azt jelenti, hogy nem fog ízleni neki egy Alabama BBQ változat.
És még mindig csak az amerikai stílusokról beszélünk.
Külön-külön is megérné kielemezni a régiókhoz tartozó szokásokat.
Az egyik legfontosabb különbség a szósz és fűszer használatban van. Van, ahol a mustáros alapú és van, ahol a paradicsomos alapú szószok népszerűek. De olyan régiók is vannak, ahol a majonéz, acet vagy a worcestershire szósz a fő hozzávaló. Ezek a hozzávalók nagyban meghatározzák a végeredményt. Ide kattintva sok szósz áll rendelkezésre:
https://grilldepot.hu/grill-bbq-fustoles-alapanyagok/bbq-szoszok-fuszerek/bbq-szoszok
Ezen kívül a füstölőfák használata is jelentős eltérést mutat régiónként. Jellemzően az adott tájegységben elterjedt fákat használják bbq sütésekhez. Vannak alapvető szabályok, de bátran lehet keverni is a hozzávalókat, alapanyagokat. Arkansasban gyakorlatilag a környező régiók ízei keverednek. A sertés mindenhol a legfontosabb alapanyagok egyike. Ezen kívül megjelenik a csirke és marha is bizonyos részeken. A legelterjedtebb sütő, az offset smoker.
Nagyon sokan maguknak építik, de egyre inkább elérhető áruházak készleteiben is. Aki a fatüzelés mellett teszi le a voksát azoknak valóban jó választás lehet, nemcsak a végeredmény miatt, hanem a sütés élménye miatt is.
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf