Alapanyagok
Első lépésben csak a kedvenceinkből válogassunk össze friss zöldségeket. Bár az eredeti görög gyros nem igényli a túlzott mennyiségű zöldséget, de próbáljuk meg kedvünkre szabni. Nyáron sokkal több, friss zöldség áll rendelkezésre. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.
Az öntetek lehetősége is egészen széles skálán mozoghat. Használjunk görög joghurtot, ízesítsük friss uborkával és friss fűszernövényekkel. Ami még finomabbá teszi, ha lime levével is ízesítjük szószunkat. Elég 1-2 órát pihentetni a hűtőben, ezután az ízek remekül összeérnek.
A hús mindennek az alapja. Klasszikus módszer gyrosoknál a húst fűszeres joghurtban pácolni. A végeredmény omlósabb lesz, így minden korosztály számára megfelelő állagot kapunk. Fűszerezéshez használjunk só, bors, koriander, pirospaprika, fokhagyma keveréket, de kipróbálhatjuk a JD's Gyros fűszerkeverékét is, amely kifejezetten ehhez az ételhez készült! Igazán jól fog társulni a szószunk mellé.
Ha gyros, akkor a pita az, ami a legnépszerűbb. Ezt elkészíthetjük magunknak, de áruházakban is könnyen beszerezhető alapanyag. Használat előtt érdemes felmelegíteni, így könnyebben használható. Fontos, hogy ne szárítsuk túl!
Utolsó lépés, egy megfelelő grill.
A gyros egyik legnagyobb titka, hogy nyílt lángon készül. Pontosan emiatt lesz egy sajátos ízvilága. A legegyszerűbb ezt a végeredményt grillsütőn elérni. A faszén tökéletes ízt ad a húsnak. A joghurt miatt pedig az omlós hatás sem marad el. A GrillDepot Hibachi grillje tökéletes választás lehet, stabil és gyors működése miatt.
Elkészítés
Az elkészítési folyamat rendkívül egyszerű. A számunkra favorizált zöldségeket vágjuk apró darabokra. Forró grillen néhány másodpercig melegítsük fel a pitát, majd vágjunk le a végéből. Ezáltal könnyen tölthető lesz.
Helyezzük bele a salátát és az előre elkészített öntetet!
A húst süssük grillsütőn készre, majd apró darabokban ezt is helyezzük a pitába. Végtelenül egyszerű, de mégis klasszikus ízvilágot kaphatunk. Igazi favorit lesz az otthoni medencés bulik mellé is akár.
Előnye, hogy pár lépésben megvalósítható a klasszikus görög pitákkal ellentétben. Továbbá nem igényel sok hozzávalót és munkát. Garantált sikere lesz.
Szilágyi Zoltán
Grilldepot séf