Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A nagy BBQ szósz teszt 1. Rész

A nagy BBQ szósz teszt 1. Rész

Vajon milyen ízvilágot rejt 1-1 BBQ szósz? Ebben próbálunk segíteni most induló sorozatunkban, ahol időről-időre mélyebben is bemutatunk BBQ termékeket. Sorozatunk első részében néhány Sweet Baby Ray's szószt fogunk kipróbálni.

Az internetes vásárlás jelentősen megkönnyíti napjainkat. Pénzt és időt is megtakaríthatunk. Mégis vannak olyan termékek amiket nem ismerünk és a gyártó által megadott információk sem mutatnak teljes képet. Ezek közzé tartoznak a BBQ szószok is. Ameddig nem kóstoltuk meg, addig nem tudhatjuk mit rejt a csomagolás. 
Ebben próbálunk segíteni most induló sorozatunkban, ahol időről-időre mélyebben is bemutatunk BBQ termékeket.
Sorozatunk első részében néhány Sweet Baby Ray's szószt fogunk kipróbálni.
A cég amerikai székhelyű, Chicagóban gyártják. Ha ragaszkodunk az eredeti USA szószokhoz, akkor ez a cég jó választás lehet. Nagyon széles a termékpaletta és különleges ízvilágokat is párosítanak. Kifejezetten szimpatikus, hogy megtalálható a juharszirup vagy az ananász is ízesítőként egyes termékeikben. Nagyon jó receptekkel és hozzáértéssel készülnek ezek a szószok. Üde színfolt ez a cég a bbq szósz világában. Ha unjátok az édes, egyhangú bolti BBQ szószokat, akkor ez a cikk most nektek szól.

A teszt első alanya a Sweet Baby Ray's - Honey Chipotle BBQ sauce.

A címke szerint mézes, füstölt jalapenos ízvilág társul a klasszikus barbecue szósz mellé. Meglehetősen sűrű az állaga, de könnyen adagolható. 
Kóstolás után egy édes, intenzíven paradicsomos íz jelentkezik. Valamiért gyorséttermi érzés társul mellé, de ezt jó értelemben kell érteni. Kicsit később egyszerre jelentkezik a méz és a chili íze. Nem tolakodó a csípőssége, jó arányban vannak az ízek. Minden íz tud érvényesülni. A füstölt jalapenoból a füst nem érződik, hiszen eleve a szósznak van egy füstös alap ízvilága. Teljes mértékben univerzális szósznak nevezhető.  Így akár használhatjuk hamburgerhez, hotdoghoz és vörös vagy fehér húsokhoz is. Nem tolakodó és nincsenek kellemetlen utóízek benne.

A második teszt alany, a Sweet Baby Ray's - Sweet Vidalia Onion BBQ sauce

A Vidalia hagyma egy nagyon édes hagyma fajta, melyet az tájvédettség miatt csak az USA bizonyos részein termeszthetnek. Hasonló nálunk a Makói hagyma története is. Szemben az itthon ismertebb fajtákkal nem jellemzi az a tipikus hagyma utóíz. Édeskés, már-már gyümölcsös jegyeket tartalmaz. Szintén sűrű, de könnyen adagolható az állaga. Már az első kóstolásnál a hagyma az ami dominál. Viszont nem társul hozzá a hagyma kesernyés utóíze. Édes, de másként, mint a megszokott szószok. Nem a kukoricaszirupos édesség a domináns. Éppen ezért leginkább olyan fogások mellé javasolt ahol kell a balansz a hús sóssága mellé. Természetes ízeket kapunk és nem aromákat. Egész jó megközelítése a hagymás szószoknak.

 

A harmadik tesztalany, a Sweet Baby Ray's - Maple BBQ sauce

Zseniális a cég részéről, hogy az édes ízeket egy csavarral teszik a szószokba. Legyen az méz, édes hagyma, vagy juharszirup.
A juharszirup egy természetes édesítőszer. Egyedi íze van, aki kóstolta tudja hogy utánozhatatlan markáns jegyek jellemzik. Éppen ezért az egyik legkarakteresebb szósz a mostani tesztben. A szósz itt kissé folyósabb állagú.  Az íze remekül hozza a juharszirup jegyeit. A paradicsomos, füstös szósz a háttérben megbújva engedi, hogy kibontakozzon a markáns juharszirup íze. Kifejezetten BBQ kompatibilis szósz. Azokhoz a fogásokhoz javasolt, melyek hosszas sütések eredményeként készülnek. Marha szegy, vagy marha oldalas lehet leginkább a legmegfelelőbb. Annyi biztos, hogy egy hamburgerhez nehezen lehet elképzelni.  Mindenképp a bakancslistás szószok közzé sorolnánk. Ez valóban kiváló párosítás.

Negyedik tesztalanyunk, a Sweet Baby Ray's - Hawaiian BBQ sauce

Édesítés és ízesítés ananásszal? Sokan elítélik a pizzán az ananászt, pedig volt olyan év amikor a mirelit pizzák között a Hawaii pizza volt a legtöbbet eladott termék. Bármennyire is szentségtörés, piaca mindenképp van. A savassága és édessége is megfelelő arányban van, ezért különösen jól működik sós ételekkel. De nézzük, hogyan működik mindez a barbecue szószoknál!
A szósz ismét egy sűrűbb állagú, de könnyen adagolható termék. Első kóstolásra azt adja amire számítunk. Egyből az ananász dominál. De a bbq szósz jó utóízeinek köszönhetően, egészen ananász lekvár lecsengés tapasztalható. Pulled Porkban nem tudna működni ez az ízvilág. Szárnyasokkal viszont egész jó lehet. Gyümölcsös és intenzív. Pont az intenzív ananász íz miatt lehet kacsának vagy csírkének megfelelő választás. Nem kifejezetten barbecue szósz érzése van. Inkább édes, gyümölcs szósz az ami jellemzi. Kevésbé füstös a lecsengése is, éppen ezért mártogatósnak is kifejezetten ajánlott.

Ha egy sorrendet kellene felállítani ami nagyon nehéz ennél a terméknél, mert jó érzékkel nyúlnak minden ízhez, de a mi listánk a következő lenne.

1. Sweet Baby Ray's - Maple BBQ sauce
2. Sweet Baby Ray's - Honey Chipotle BBQ sauce.
3. Sweet Baby Ray's - Sweet Vidalia Onion BBQ sauce
4. Sweet Baby Ray's - Hawaiian BBQ sauce

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf