Ebben az évszakban nemcsak a természet változik meg hazánkban, de az áruházak polcain a szezonális választék is jelentősen átalakul. Egyre nagyobb számban fordul elő az alma, a gomba vagy éppen a sütőtök. Ha egy sütőtökös-almás pitét készítenénk, a hozzávaló fűszerek is az évszakhoz köthetőek. Jellegzetes őszi ízesítő a gyömbér, fahéj, szegfűszeg vagy akár a szerecsendió. A természet is tartogat meglepetéseket. Ilyenkor szedhető a szelídgesztenye, a dió vagy akár a csipkebogyó. Vannak alapanyagok, amelyek a grillel is remekül tudnak működni. Az alábbi recept, egy igazi őszi fogás lesz, melyet egyszerű elkészíteni és nagyon finom is.
Sütőtök krém leves sült gesztenyével.
A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra, távolítsuk el a magvakat majd helyezzük a 180 Celsius fokra előmelegített grillsütőbe. A grillen készült sütőtöknek nagyon jól áll a füstös íz, ezért használhatunk nyugodtan füstölőfát is sütéshez.
Áruházakban kaphatunk előre sütött gesztenyét, de a tök mellett mi is süthetünk.
Egy lábasban, pici zsíradékon pirítsunk le apróra vágott hagymát és fokhagymát. Miután lepirult a hagyma öntsük fel vízzel, tegyünk bele sót, borsot, pici gyömbért, pici őrölt fahéjat, borsot és őrölt szerecsendiót. Majd forraljuk fel! A megsült sütőtök húsát kanalazzuk bele a levesbe, illetve tegyük bele a meghámozott sült gesztenyét is. Néhány percig még forraljuk, majd adjunk hozzá tejszínt és egy botmixer segítségével alaposan pépesítsük krémes állagura.
Ezután fogyaszthatjuk akár melegen, akár hidegen.
A grillben készített sütőtök aromája igazán meghatározza a végeredményt. Tálalhatjuk akár pirítottkenyérrel, vagy pirított magvakkal.
Szilágyi Zoltán
Grilldepot séf