Kevésbé elterjedt alapanyag idehaza grillezésnél és BBQ-zásnál. Pedig a hazai vadállomány egyre jelentősebb.
Fontos! Csak bevizsgált húst használjunk! A vaddisznó állománynál gyakran megesnek egészségügyi kockázatok.
Szerencsére, már hipermarketek polcain is gyakran találkozhatunk vadhússal.
A vadon élő állatok húsa izmosabb és kötöttebb. Ezért sokan jogosan félnek a használatától. Vannak azonban kifejezetten BBQ-ra alkalmas hozzávalók.
A szarvas vagy vaddisznó oldalas egyaránt hálás alapanyag tud lenni. Bár a kevesebb fedőzsír miatt teljesen más végeredményt kapunk a megszokottnál, de meglepően omlós állagú hús készül bbq tartományban.
A szarvas comb kitűnő grill alapanyag. Egészen puha steak tud készülni belőle pillanatok alatt. Mivel kizárólag növényeket fogyasztó fajról van szó, ezért nem kell a szalmonella megbetegedéstől tartani. Éppen ezért süthetjük szaftosabb vagy véresebb állagúra. A szarvas egyedi íze nem igényel, egyéb más karakteres fűszert elegendő a só és bors használata.
A vaddisznó lapocka és tarja igazán jó tépett hús alapanyag. A klasszikus bbq fogásban megállja a helyét. Sütéskor ugyan azok vonatkoznak rá, mint a házi sertésre. Fontos azonban megjegyezni, hogy az izmosabb felépítés miatt más állagra kell számítanunk. Szelet hús sütésre is alkalmas.
A vadhúsokhoz remekül illenek a fanyar és édes ízek. Ezért az áfonya, csipkebogyó kifejezetten vadhús barát alapanyagok. Azt is fontos megjegyezni, hogy nem minden vadhús része alkalmas a bbq-záshoz. Viszont érdemes kísérletezni és új ötleteket kipróbálni. A sütés közbeni csomagolás szinte elengedhetetlen a vadak tekintetében.
Mivel kevés fedőzsírral rendelkeznek, könnyedén kiszáradhatnak.
Mi a helyzet Magyarországon kívüli élő vadakkal?
A gasztronómiában egyre inkább megjelennek különleges hús alapanyagok. A legtöbb esetben steak formájában. Ilyen lehet a krokodil, kenguru, emu vagy akár a medve hús is. Néhány helyen idehaza is be lehet szerezni ezeket a húsokat. Igaz, némelyiknek rendkívül borsos az ára. Aki jártas a BBQ világában az tudja, hogy egy Ausztrál marha sem olcsó alapanyag ezért a külföldi vadhúsok sem azok. De ha különlegesebb ízekre is nyitottak vagyunk, érdemes kipróbálni azokat.
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf