Írásos emlékek alapján, mindössze 100 évre nyúlik vissza a sokak által tradicionálisnak gondolt recept. Ez a 100 év elég volt ahhoz, hogy meghódítsa az egész világot.
Egyre népszerűbb fogás a szabad tűz kedvelői között. Számos Kamado tulajdonos is előszeretettel készíti el.
Az alábbi recept tökéletesen elkészíthető az otthoni kerámia grillünkben. Javasolt hozzá egy öntöttvas edény.
Hozzávalók:
- 800 g marhahús (pörköltnek való, például tarja vagy lapocka)
- 200 g szalonna
- 200 g hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 200 g gomba
- 750 ml vörösbor (preferáltan burgundi)
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál paradicsomlé vagy paradicsompüré
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Első lépésben kockázzuk fel a húst, illetve a szalonnát és a hagymát vágjuk apró darabokra. Ezután helyezzük az öntöttvas edényt az előmelegített sütőbe és pirítsuk meg a szalonnát, illetve a hagymát. Mikor szép barnára pirult a szalonna, vegyük ki és a megmaradt zsiradékban pirítsuk meg a marhahúst. Amikor minden oldalán aranybarna a hús, tegyük vissza a szalonnát és adjuk hozzá a fokhagymát is. Szórjuk meg liszttel a marhahúst, keverjük össze és öntsük fel borral. Forráspontnál tegyük bele a paradicsomlevet, a babérlevelet, a kakukkfüvet, sót és borsot. Ezután fedjük le és főzzük legalább 2-3 órán át.
A Kamadó grillt elegendő 140-150 Celsius fokra felmelegíteni. A főzés utolsó 30 percében adjuk hozzá a kockára vágott répát és gombát. Addig főzzük, amíg a marha omlós nem lesz.
Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Ezután friss kenyérrel vagy főtt burgonyával is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Szilágyi Zoltán
Grilldepot séf