Ahogyan kicsiny hazánkban is vannak eltérések ételek receptjében, illetve elkészítésében, úgy az Egyesült Államokban sincs ez másképp. Az USA-ban sok tényező befolyásolja a húsok elkészítési módját. A lakosság összetétele, illetve az elhelyezkedés a leggyakoribb befolyásoló tényező.
Az USA az egyik legnagyobb marhahústermelő ország, és a világon az egyik legnagyobb marhahúsfogyasztó is. Évente több mint 12 millió tonna marhahúst termelnek az országban, amely a világ marhahústermelésének nagyjából 20%-át teszi ki.
Jól szemléltethető példa, ha megnézzük az éves marhahús fogyasztást.
Az USA-ban átlagosan 28 kg marhahúst fogyaszt egy évben, egy fő. Ez Magyarországon, mindössze éves 3 kg. Ha minden hús típust figyelembe veszünk, akkor is látványos a különbség. Magyarországon az éves átlag hús fogyasztás 60-65 kg. Az Államokban ez 100-120 kg. Ezekből az adatokból jól körvonalazódik, hogy teljesen eltér az étkezési kultúra a két ország között. A legnagyobb térhódítást a Texasi és a Kansas City BBQ érte el a világban. Két teljesen más stílusról van szó.
Vegyük sorra a különbségeket!
1. A hús típusa
Az egyik alapvető különbség az alapanyag. Texasban a marhahús használatos inkább, a szegy (brisket) és a borda az, ami gyakori. Ezzel szemben a kansasi alapanyagok nagyon széles skálán mozognak. Főként sertés, csirke, marha és bárány a leggyakoribb. A Kansas City BBQ egyik leghíresebb fogása a sertésoldalas, mely hazánkban is széles körben elterjedt.
2. Fűszerezés
Texas BBQ: A fűszerezés egyszerűbb és visszafogottabb, gyakran csak só és bors kerül a húsra (különösen Közép-Texasban), hogy kiemeljék a hús természetes ízét. A fűszeres keverékeket (rub) is használják, de ezek kevésbé édesek és intenzívek, mint más régiókban. Kansas City BBQ: A fűszerek gyakran édesebbek, összetettebbek. A száraz fűszerezés (rub) sokféle összetevőt tartalmazhat, mint például cukor, paprika, fokhagyma és egyéb fűszerek. A cukor különösen fontos, mert karamellizálódik a hús felszínén.
3. Szószok
Texas BBQ: A BBQ szósz kevésbé hangsúlyos, és gyakran ecetes, paradicsomalapú vagy sós jellegű. Közép-Texasban a szósz mellőzése is jellemző, mert a fókusz a hús és a füst ízén van. Kansas City BBQ: Híres a sűrű, édes, paradicsomalapú BBQ szószáról, amit általában barna cukorral vagy melasszal édesítenek. Ezek a szószok ízben nagyon gazdagok, és sokszor bőven társítják a húsokhoz.
4. Elkészítés
Ezen a ponton nincs jelentősebb különbség az elkészítésében. Mindkét típusra jellemző a karakteres füst és a hosszan tartó lassú sütés. Ettől függetlenül a végeredményben nagy különbségek vannak. A naturálisabb ízeket kedvelőknek a Texasi stílus lehet jó választás. Akik jobban szeretik az ízletesebb ételeket, azoknak a Kansas City BBQ rengeteg lehetőséget tartogat.
Fűszereket itt tudsz választani, ha kedvet kaptál: https://grilldepot.hu/grill-