Az ősz beköszöntével, a kerti grillezés időszaka a végéhez ér. A füst szerelmeseinek viszont csak ilyenkor kezdődik igazán a szezon. Ugyanis a hűvösebb időszak a BBQ kedvelőinek kedvez leginkább. Nézzük, mire is lehet szükség, ha már rendelkezünk egy megfelelő BBQ sütővel ahhoz, hogy a hűvösebb évszakokban is hódolhassunk a faszénen sütés adta örömöknek!
Fűszerek és szószok
Az egyik legfontosabb hozzávaló szinte minden receptnél, hogy milyen szószt és fűszert használunk. Érdemes kísérletezni és kipróbálni többfélét, ezáltal a végeredmény könnyebben személyre szabható. BBQ szószoknál a legelterjedtebb a paradicsom és mustár alapú.
Bizonyos húsoknak jobban áll a mustár alapú szósz, de a klasszikus sütések sokszor a paradicsomos alapút követelik meg. Fontos továbbá, hogy a szósz összhangban legyen a fűszerezéssel. Érdemes egy összhangot találni a szósz és fűszer használatával. Törekedjünk arra, hogy csak az egyik hozzávaló legyen markánsabb és aromásabb! RUB-ok vagyis szárazpácok esetében széles választék áll rendelkezésre. Ma már hazai gyártók is széles körben készítenek kiváló minőségű fűszereket.
Érdemes figyelembe venni, hogy a BBQ szószon és a fűszeren kívül, a füst is ad hozzá egy jelentős ízesítést.
Füstölőfák
Az egyik legfontosabb kiegészítő, a füstölőfa egy hosszú sütésnél. A BBQ-ra jellegzetes ízvilág egyik kulcskérdése, hogy milyen fát használjunk? Fontos, hogy csak megfelelően száraz fát használjunk erre a célra!
A BBQ sütők úgy kerültek kialakításra, hogy a légáramlás miatt csak izzás mehet végbe a sütőtérben, így égés nem történik. Ez a légáramlás mennyisége miatt van így. Ennek is köszönhető, hogy hosszú ideig képes füstölni egy füstölőfa. Azok a fák, melyeknek a termése fogyasztható, legtöbb esetben tökéletesen használhatóak füstölésre. Ezen kívül néhány keményfa is kiváló alapanyag lehet. Ilyen pl.: a Bükk vagy a Tölgyfa. Minden fa egyedi ízjegyekkel rendelkezik. Vannak aromásabb fajták, illetve vannak kevésbé intenzív aromájú fafélék. Igyekezzünk a mértékletességet betartani, mert a túlzott mennyiség kellemetlen végeredményt okozhat.
Nemcsak ízjegyekben jelentkezik különbség füstölőfák használatában, hanem színbeli eltérések is vannak. Az aromásabb típusú fák, sötétebb megjelenést állítanak elő a hús felületén.
Faszén
A faszeneknek is fontos szerepük van a végeredmény kialakulásában. Nemcsak gazdaságosság szempontjából érdemes választani, hanem az izzás minőségét és idejét is figyelembe kell venni. Egyre több forgalmazó és gyártó részesíti előnyben a minőségi faszenet. Ezek a termékek magas kalóriatartalmú, hosszú égési idejű tüzelőanyagok. Kellemes aromával égnek, nem tartalmaznak hozzáadott kemikáliát. Nagyon fontos az otthoni tárolás is. Kizárólag száraz helyen tároljuk a porózus szerkezete miatt!
Korábban itt írtunk a prémium faszenekről: https://grilldepot.hu/grill-blog/mitol-igazan-premium-a-faszen
Ezek a hozzávalók nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a végeredmény igazán jól sikerüljön. Érdemes kísérletezni a hozzávalókkal, így akár egyedi ételek megalkotására is lehetőség válik.
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf