Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fantasztikus köretek idényzöldségekből

Fantasztikus köretek idényzöldségekből

A tavaszi hónapok rengeteg friss zöldséggel örvendeztetnek meg bennünket. Mutatunk 5 köretet, amivel garantáltan nem lövünk mellé.

A grillezés közben, sokszor fejtörést okozhat a megfelelő köretek kiválasztása. Érdemes az adott évszakhoz alkalmazkodni, hiszen számtalan idényzöldség állhat rendelkezésünkre.

Mutatunk néhány példát, hogy milyen köretekkel dobhatjuk fel a grillfogásokat.

Reteksaláta

Tavasszal az áruházak és piaci standok polcain is rengeteg hónapos retekkel találkozhatunk, melyeknek az ára is nagyon kedvező.

A friss retket alaposan mossuk meg és szeleteljük vékony karikákra. Ezután joghurtot, olívaolajat, citromlét, sót, borsot, fokhagymát keverjük össze, majd a retekre öntsük rá. Néhány órára tegyük hűtőbe. A legtöbb húshoz passzolni fog. 

Roppanós spárga

A spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kiváló alapanyag tésztafélékhez, de akár grillen is nagyon jó fogás készíthető belőle. Akkor a legfinomabb, ha roppanósra sütjük. 

Sütés előtt, balzsamecet és olíva olaj keverékében pácoljuk kis ideig. Ettől még ízletesebb lesz a végeredmény.

Fetás spenótsaláta

A spenót rendkívül megosztó étel. Pedig frissen fogyasztva igazi vitaminbomba és az íze is nagyon finom. Rukkolával és Feta sajttal keverve egy könnyed salátát kaphatunk, amely ideális a sültek, akár halak mellé is. Pici citromlével és olívaolajjal ízesíthetjük. Illetve apróra tört dió darabokkal is feldobhatjuk.

Fóliában sült újburgonya

A megtisztított újburgonya darabokat egyszerűen csak alufóliába kell csomagolnunk pici olajjal, sóval és friss fűszernövényekkel. Ezután a grillrácson, vagy a parázsba helyezve, kell megsütni. Nagyon kedvelt és gyakori elkészítési módja az újburgonyának.

Majonézes lilahagyma saláta

A lilahagyma is kedvelt köret a grillkonyhák világában. Készíthető belőle lilahagyma lekvár, vagy ecetes saláta. A majonézes verzió is nagyon finom köretként, de akár önmagában is. 

A vékonyra vágott hagyma szeleteket besózzuk, majd egy házi tartármártással összekeverjük. Fél órára hűtőbe helyezzük, ezt követően fogyaszthatjuk. Még finomabb végeredményt kaphatunk, ha a tartármártásba friss kaprot is teszünk.

Juhtúrós-szamócasaláta

Az egyik legkedveltebb idénygyümölcs, a földieper. Nemcsak gyümölcssalátában kötelező hozzávaló. Igazán különleges grill köret is készíthető belőle.

A juhtúrós-epres rukkolasaláta garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. A hozzávalókat összekeverve, kicsi balzsamecettel és olívabogyóval ízesíthetjük salátánkat. Azonnal fogyaszthatjuk bármilyen sült mellé.

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek