A grillezés közben, sokszor fejtörést okozhat a megfelelő köretek kiválasztása. Érdemes az adott évszakhoz alkalmazkodni, hiszen számtalan idényzöldség állhat rendelkezésünkre.
Mutatunk néhány példát, hogy milyen köretekkel dobhatjuk fel a grillfogásokat.
Reteksaláta
Tavasszal az áruházak és piaci standok polcain is rengeteg hónapos retekkel találkozhatunk, melyeknek az ára is nagyon kedvező.
A friss retket alaposan mossuk meg és szeleteljük vékony karikákra. Ezután joghurtot, olívaolajat, citromlét, sót, borsot, fokhagymát keverjük össze, majd a retekre öntsük rá. Néhány órára tegyük hűtőbe. A legtöbb húshoz passzolni fog.
Roppanós spárga
A spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kiváló alapanyag tésztafélékhez, de akár grillen is nagyon jó fogás készíthető belőle. Akkor a legfinomabb, ha roppanósra sütjük.
Sütés előtt, balzsamecet és olíva olaj keverékében pácoljuk kis ideig. Ettől még ízletesebb lesz a végeredmény.
Fetás spenótsaláta
A spenót rendkívül megosztó étel. Pedig frissen fogyasztva igazi vitaminbomba és az íze is nagyon finom. Rukkolával és Feta sajttal keverve egy könnyed salátát kaphatunk, amely ideális a sültek, akár halak mellé is. Pici citromlével és olívaolajjal ízesíthetjük. Illetve apróra tört dió darabokkal is feldobhatjuk.
Fóliában sült újburgonya
A megtisztított újburgonya darabokat egyszerűen csak alufóliába kell csomagolnunk pici olajjal, sóval és friss fűszernövényekkel. Ezután a grillrácson, vagy a parázsba helyezve, kell megsütni. Nagyon kedvelt és gyakori elkészítési módja az újburgonyának.
Majonézes lilahagyma saláta
A lilahagyma is kedvelt köret a grillkonyhák világában. Készíthető belőle lilahagyma lekvár, vagy ecetes saláta. A majonézes verzió is nagyon finom köretként, de akár önmagában is.
A vékonyra vágott hagyma szeleteket besózzuk, majd egy házi tartármártással összekeverjük. Fél órára hűtőbe helyezzük, ezt követően fogyaszthatjuk. Még finomabb végeredményt kaphatunk, ha a tartármártásba friss kaprot is teszünk.
Juhtúrós-szamócasaláta
Az egyik legkedveltebb idénygyümölcs, a földieper. Nemcsak gyümölcssalátában kötelező hozzávaló. Igazán különleges grill köret is készíthető belőle.
A juhtúrós-epres rukkolasaláta garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. A hozzávalókat összekeverve, kicsi balzsamecettel és olívabogyóval ízesíthetjük salátánkat. Azonnal fogyaszthatjuk bármilyen sült mellé.
Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf