Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen grillt érdemes vennünk? Találd meg az igazit!

Milyen grillt érdemes vennünk? Találd meg az igazit!
Segítünk megtalálni a tökéletes grillt! Találd meg cikkünk segítségével, hogy melyik grill illik hozzád a legjobban!

Mindenkinél visszatérő kérdés a nyár közeledtével, hogy milyen grillt vegyenk. Ahogyan autó vásárlásnál is, úgy grill vásárlásnál is rengeteg szempontot kell figyelembe venni, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb. Természetesen több szempont van. Ilyenek például az ár, tüzelőanyag típusa, tartósság, sokoldalúság, design, stb...

De mégis milyen grillt válasszunk magunknak?
Az otthoni grillezés lehet hobbi célra, de professzionális felhasználásra is. Persze ennek az eszköznek illeszkednie kell az udvar vagy terasz kinézetéhez is. Vegyük sorra, milyen szempontok alapján válasszunk először magunknak grillező eszközt!

Pellet és a gázgrill

Ha a kényelem mellett döntünk, mindenképp pellet vagy gázgrill jöhet szóba. Ezek az eszközök megbízható, gyors és tiszta grillek. Fontos elmondani, hogy ez esetben gázpalackra vagy áram forrásra szükségünk van. Pellet grilleknél már a barbecue lehetőség is adott, gázgrilleknél viszont csak a grillezés lehetősége biztosított. Ha Pellet grillt választunk gyakorlatilag minden terhet levesz a vállunkról. Tökéletesen megsüti az ételeket a jelenlétünk nélkül is.




Kamado

A Grill választásnál, van egy univerzális megoldás. Ezek a kerámia grillsütők, másnéven kamadók. A legszebb látványt biztosítják, nem korrodálnak és rengeteg funkciójuk van. A Kamado grillek nagyon kevés faszén tüzelőanyaggal működnek. Kinézetük minden környezetben impozánsak. Emellett minden tudással képesek rendelkezni, amelyeket egy grilltől elvárunk. Tudunk grillezni, pizzát vagy kenyeret sütni, de akár barbecuera is tökéletesen alkalmas. A kerámia test, remek hőtartásáról híres, illetve nem igényel jelentősebb odafigyelést működés közben. Akár egy egész nap is képesek működni, odafigyelés nélkül. Minimális faszén elegendő a használatához és hőtartása is megbízható. Különböző méretben elérhetőek, ezért több lehetőség van a megfelelő kiválasztásánál. Ide sorolható még az acél kamado, mely felépítésében megegyezik a kerámia grillekkel, viszont működése a jó hővezető képességnek köszönhetően minimálisan eltér. Az acél kamadók árazásukban is kedvezőek, és kedvelt kategória a kezdő Kamadosok körében.

Gömbgrill
A hagyományos
gömbgrill is remek választás lehet, amennyiben a faszenen készült húsok szerelmesei vagyunk. Nemcsak porszórt, de kerámia bevonatos gömbgrillek közül is választhatunk melyek jóval tartósabbak korábbi társaiknál. 

 




Töltényszmóker

Hasonló kategóriát képviselnek a töltényszmókerek. Anyaghasználatban hasonlóak a gömbgrillekhez, tudásukat tekintve viszont jóval felülkerekednek rajtuk. A töltényszmókerek, alakjuk miatt kapták nevüket. Kedvelt eszköz a bbq-sok körében. Egyediségét az adja, hogy a tűztér felett egy vizesedény található, ami kontrollálja a hőt, ezáltal stabil bbq tartományban használható a sütő. További előnye, hogy 2 szinten lehet benne sütni, így nagyobb adag sem lehet akadály.




Offset smoker

Offset smoker választása a haladó barbecue rajongóknak ajánlott. Fűtése fával történik. Ezért a grill nagy mérete mellett a tűzifa helyét is bele kell számítani az udvarunkon. Semmihez sem fogható ízek készülhetnek benne, de nagy odafigyelés mellett használható csak. 

Tüzelő anyag tekintetében a fentebb említett grilleket választhatjuk.


 

Ha számít a méret

Természetesen akiknek kisebb helyük van azoknak is számtalan megoldás jöhet szóba, főleg faszenes verzióban. Gömbgril és Kamadó is kapható akár 2 személyes verzióban, de japán stílusú asztali Hibachi grillek is megtalálhatóak a piacon. Ezekből is kapható fém illetve kerámia változat. 

További szempontok

További szempont lehet, hogy grillszezonban vagy egész évben szeretnénk hódolni szenvedélyünknek. Ezt legfőképpen az anyaghasználat és anyagvastagság határozza meg. 

Ha a könnyű tisztán tarthatóság a fő szempont, a Kamado sütő lehet a legjobb választás, mivel öntisztító tulajdonsággal rendelkeznek. Csak a felesleges hamut kell eltávolítani és a rácsot tisztán tartani. De a gázgrillek és a pellet sütők is könnyen tisztán tarthatóak. A lemezből készült gömbgrillek tisztítása körülményesebb lehet. De mindenképp ajánlott ezek rendszeres tisztán tartása is, mert hamar megjelenhet a penész benne a lecsapódott zsíradék miatt. 

További szempont lehet vásárlásnál a készülék ára. Egészen széles skálán mozognak a grillek árai. De ez csak elsőre tűnhet így. Ugyanis figyelembe kell venni, hogy amelyik drágább, annak a fenntartása hosszú távon olcsóbb. 
Vegyünk példaként egy gömbgrillt és egy Kamadót. A két készülék között akár 3-400 ezer forint eltérés is lehet. Ez elsőre valóban nagy szakadék. Viszont a gömbgrill sokszor 2-3 kg faszenet is felemészt egy sütés alkalmával, ezzel szemben a Kamadó faszén igénye csak töredéke ennek. Ez azt jelenti, hogy 100 sütés alkalmával már ugyan annyi pénzt vitt el a gömbgrill, mintha lenne egy Kamadó sütőnk és abban sütöttünk volna százszor. Ráadásul a kerámia nem korrodál, ellentétben a lemez grillel. Szóval 100 sütés után, nagy valószínűséggel aktuális lesz a gömbgrill cseréje. A Kamado ezzel szemben örök darab és nem kell gondolkodnunk évtizedek múlva sem a cseréjében. Illetve az árát is tartja ha eladásra szánjuk magunkat.

A legfontosabb szempont nyilvánvalóan az anyagi keret, de érdemes hosszabb távon gondolkodni és figyelembe venni minden információt, mielőtt meghozzuk döntésünket. 

Szilágyi Zoltán 
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Grill bemutató Tesztek_ tippek_ tanácsok