Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Füstölőfa kisokos

Füstölőfa kisokos

A barbecue sütések egyik titka a hosszantartó, alacsony hőmérsékleten való sütés, a másik titok, a jellegzetes füstös íz. Ahhoz, hogy ezt az ízvilágot elérjük, füstölőfa használatára van szükség. Összegyűjtöttük a különböző típusokat felhasználási javaslat szerint. 

Alapvetően 4 típusa van a füstölőfáknak

A fűrészport hidegfüstölésnél használjuk, a füstölő fa chipset gázgrilleknél, a fa csonkokat Barbecue sütéseknél és a pelleteket szintén BBQ  sütések alkalmával szoktuk használni.

A füstölőfák egyedi ízjegyekkel rendelkeznek. Nem minden típusú fa alkalmas füstölésre, ezért lehetőleg erre a célra gyártott terméket használjunk! Ha otthonunkban éppen egy gyümölcsfát vágunk ki ezt azonnal nem használhatjuk. Több évnyi száradás szükséges és a rajta lévő mohát, kérget el kell távolítanunk.

Az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy milyen típusú fa, milyen ételekhez illik igazán.

Égerfa - sertés, szárnyas, hal.

Almafa - sertés, szárnyas, hal, bárány, vadhús.

Cseresznye - marha, sertés, szárnyas, bárány, vadhús.

Hickory - marha, sertés, szárnyas, vadhús, sajtok.

Mesquite - marha, sertés.

Eperfa - sertés, szárnyas, hal, bárány, vadhús.

Tölgy - marha, sertés, szárnyas, hal, bárány, vadhús.

Narancsfa - sertés, szárnyas.

Barackfa - sertés, szárnyas, vadhús.

Körte - sertés, szárnyas, vadhús.

Pekán - marha, sertés, szárnyas.

Szilva - sertés, szárnyas, hal.

Mogyorófa - marha, sertés.

Ahogyan a lista is mutatja, az eltérő fafajták különböző ételeknek állnak jól. Vannak erős és kevésbé markáns ízjegyeket hordozó típusok. Természetesen kísérletezhetünk más fajtákkal is.

Ami viszont kifejezetten nem alkalmas füstölésre:

-Ciprus

-Cédrus

-Fenyő

-Eukaliptusz

-Borostyán

-Luc

A füstölőfákat jellemzően az első órákban használjuk bbq-zás közben. A smokering kialakulásában nagy szerepet játszik a jó minőségű csonk. 

A smoke ringet, füstgyűrűnek is nevezik. Ez a hús külső kérgén a bark alatt kialakuló, piros színű rész. Itt a legintenzívebb a füstös íz. Némelyik fa típusok képesek befolyásolni a megsütött hús színét,  de általában csak apróbb árnyalatokról beszélhetünk.

Fontos, hogy száraz helyen tároljuk. A nedvesség vagy a penész megjelenése kárt okozhat benne.

Az Organic Smoke füstölő fái, kiváló minőségű, nagy darabos termékek. Méretük lehetővé teszi, hogy hosszabb sütéseket is gond nélkül kivitelezhessünk.

Akác, dió, tölgy, cseresznye és alma ízekben választható, ezért minden hús típushoz megtalálhatjuk a megfelelő alapanyagot.

Jelenleg ezek az ízek számítanak igazán klasszikusoknak. Kellően szárazak, ezért rögtön kifejtik hatásukat, amint a grillsütőbe helyezzük. Egy füstölőfát ne használjunk fel többször. Akkor sem, ha nem égett el teljesen egyszeri használat után. Ha csirkét vagy grillkolbászt sütünk, elegendő egy kisebb darab is. Fontos odafigyelni arra, hogy a túlságosan füstös ízek sem kellemesek már. Ezért mindig óvatosan adagoljuk nagyobb méretű sütéseknél is.

Szilágyi Zoltán,
Grilldepot séf

Tartalomhoz tartozó címkék: Tesztek_ tippek_ tanácsok